Resum REVISTA 17 : L'ESCOLA 2 SETEMBRE 2004

Tornar a la pagina "revistes ja publicades"
Llegir la revista completa


Polsa damunt de la imatge per vore ampliada la portada de la revista 17

Fragment: Editorial 
De bell nou "La Cisterna". Un número més, ja anem pel dèsset. Després d'un recés tornem a eixir al carrer i a entrar a les cases. Aquesta vegada ens hem permès allargar una mica l'eixida. Una mena de vacances, podíem dir, mai l'abandó del vaixell. Després de quatre anys, donar-nos un respir per tal de ventilar idees potser ens ha vingut bé. La conclusió més encertada: continuar com fins ara.
Fragment: Per Xeresa i fent camí. Itenerari 13
La intenció i el propòsit que m'havia fet per aquest passeig -el número de la sort, el 13!-, una vegada entrenat el cos i les cames llestes per una dotzena de caminades anteriors, era el de seguir una ruta pel terme que em portara a mostrar els lectors la major part de les "pintades" -grafits, "graffiti"- que ens trobàvem als murs i parets, fóra en vies urbanes o semiurbanes, al casc de la població, a alguna caseta. O a l'asfalt, que també n'hi ha hagut!

Però vet ací que, de la nit al matí, allà on n'hi havia més, -i n'hi ha persones que opinen que allí hi estaven els més interessants des d'un punt de vista sociocultural- , sota el pont de la general, queden tapats per algunes capes de pintura. El perquè s'esborren precisament estos i no altres són qüestions en les quals no vull mesclar-me ni m'interessen.
Ramon Navarro

Fragment:  L'ermita de Xeresa. rev17_01.jpg (22420 bytes)
He arribat, a Xeresa. Feia alguns anys que no havia entrat al poble. Xeresa era, llavors, un poble apartat de la carretera general, molt cenyit al si d'unes remarcades muntanyes cingles i pinars, verds i grisos, que prometien excursions meravelloses.
Xeresa, hui, també està apartada de la carretera perquè el poble sembla una banalitat el que vaig a dir no és mogué dels seus fonaments. Però Xeresa és una altra, distinta. Hui, en entrar pels seus carrers, la trobe pavimentada d'asfalt: són com pistes negres, com rius de betum, entre els caixers de les seues cases de façanes blanques.
Xeresa ha col·locat voreres i rastells de pedra, i fins i tot ha amansit el seu tradicional barranc, aquella espina dorsal de torrent que creuava el llogaret acovardint-lo amb l'estrèpit d'unes aigües de crescuda quan la pluja espessa queia sobre les penyes del Colom, Negra o el puntal de la Font Nova, o s'escorria pels altius roquers del Mondúver amb els seus huit-cents quaranta-un metres d'altura: una alçària impressionant a tan sols huit quilòmetres de la platja.

Luis B. Lluch Garin

Fragment: L'escola Franquista
No seria oportú ni escaient, i a més a més, seria faltar a la veritat històrica, englobar quasi una quarantena d’anys amb un model únic i immutable d’escola. Ans bé, el franquisme va tenir unes etapes bastant ben definides, les quals donaren lloc a models diferents i canviants en els continguts del currículum, així com en la manera de transmetre’ls.
Encara que els estudiosos de l’època no classifiquen aquests períodes de la mateixa forma, entre 1939 i 1975, a grans trets, el règim dictatorial franquista pot subdividir-se en els següents:
- "Postguerra" (1939-1950). Caracteritzat per la repressió, l’autoritarisme, l’autarquia econòmica, l’aïllament internacional, la manca de capital inversor estranger.
- "Apertura" (1950-1960). Encara que els principis ideològics del règim es mantenen inalterables, comença tímidament una etapa d’obertura cap a l’exterior i una certa liberalització tant a nivell polític com a nivell econòmic."
- "Desarrollisme" (1960-1973). És un temps de modernització i desenvolupament i creixement de l’economia, impulsats pels govern tecnòcrates de l’Opus Dei. Hi ha una certa liberalització dels costums i es desplega el turisme.
- "Acaballes" (1973-1975). Anys de la fi del franquisme, governats per homes-forts del règim. Fase de crisi econòmica i política.

Ramon Navarro

L'escola a Xeresa .rev17_02.jpg (17888 bytes)
De darrere cap avant i d’esquerra a dreta: 1.- Mª Carmen Pellicer Alario, 2 Amparo Pellicer Velló, 3 Pepita Perelló, 4 Dª Vicenta Gabarda Galarza, 5 Pepita Roselló, 6 Rosa (neboda Guàrdia Civil) 7 Maruja Escrivà 8 Rosa Sebastià, 9 Pilar Bou Xaixo 10 Isabel Ferragud, 11 Adela Blanquer Cebolla 12 Rosa Gorrita 13 Amparo Torres 14 Emilia Velló 15 Tere Sorribas 16 Consuelo Pellicer Serralta 17 Fuensanta Llopis (filla secretari D. Ángel) 18 Filo Pellicer Serralta 19 Anita Peiró 20 Tere Seguí Visó 21 Emilia Roselló. Foto de Consuelo Pellicer.
 

Fragment: Qui no vulga pols que no vaja a l'era.
rev17_03.jpg (23616 bytes)

Des de la sembra fins l'arribada de la seua sega, l'arròs duia un procés llarg, acurat, esmerat, fatigós i humit, i polsós per als homes que buscaven jornal. A Xeresa, com a terme de marjal, també era comú totes les temporades, dedicar-s'hi a aquesta tradició; fins l'any 63 quan va deixar de plantar-se per a sempre.
La mà d'obra esdevenia des de la primavera, quan començaven a omplir-se els quadros, fins l'Aurora, allà al mes de setembre, portant i separant-se el gra a les eres, o més modernament a la trilladora, després d'haver sigut segat per les quadrilles dels segadors, alguns del poble, mentre que altres vinguts de terres foranes.
Quines coses de l'existència que, on fa uns pocs anys, les marjals eren una font de riquesa o, almenys, de subsistència per a les famílies, i en els temps moderns que vivim, diuen algunes ments privilegiades que les nostres marjals no són productives i cal edificar-les o convertir-les en camps de golf, però deixem aquestes especulacions per a altres ocasions. El comentari venia a fer-se perque la zona arrossera abarcava des de la via del tren fins el camí Reial de Sueca, a la sèquia Devesa. Tot el que es coneix com el Sindicat i el Canyar, és a dir, la Marjal en majúscula.


Vicent Serra

Fragment: Terratrèmol: Quan la trerra tremola.

Les cròniques històriques ens parlen de l'existència de terratrèmols que afectaren de manera significativa a pobles del nostre entorn immediat, com es el cas del terratrèmol de Tavernes de la Valldigna el 18 de desembre de 1396 amb una intensitat entre VIII i IX i una magnitud de 6,5 que enfonsà 200 cases a Tavernes i moltes altres a Cullera i Alzira. Va ser percebut en una zona important de Regne de València. Una crònica al segle XVI de Geronimo de Zurita contava el següent al respecte:

" En este año, el 18 de diciembre hubo grandes terremotos en todo el reino de Valencia, y en las comarcas que confinan con Castilla, y en la Serranía hasta Tortosa, y desde hora tercia hasta la hora completas, tembló la tierra tres veces, y en el reino de Valencia se hundieron diversas torres e iglesias y el monasterio de Valldigna, y según escribe Martín de Alpartil, ..., dos fuentes manaron agua muy hedionda y de color ceniza, y se vieron otras señales muy prodigiosas en la región del aire"
rev17_04.jpg (48030 bytes)

Vicent Altur Grau
José Andrés Sanchis Blay

Fragment: Entrevista a Milio Capòt.rev17_05.jpg (20606 bytes)
Ja fa temps que pensàvem en anar a visitar Emilio Sebastià. Estàvem interessats que ens contara els seus records de quan els de la seua família treballaven de forners a Xeresa; tant al forn de Dalt com al forn del Mig. A més, sabíem que anàvem a passar una estona molt entretinguda ja que una de les virtuts de Milio Capot és el gran sentit de l'humor. Ens acompanyava també la seua dona Maria i el seu amic Vicentico, el Tècnic. De seguida que arribarem la seua dona, mig en broma, ens va dir que el seu home no tenia memòria. Nosaltres li contestàrem que d'allò que no se'n recordara no calia que ens ho contara. I començàrem l'entrevista:
CISTERNA.- D'on li ve el sobrenom de "Capot"?
MILIO.- Ma "uelo" Vicent tenia costum de portar capa i en valencià també es diu capot, per això acabaren cridant-lo "Vicent de Capot". Mon pare era Francisco Sebastià, Quico Capot. El meus "uelos" Vicent i "Sunsion" crec que venien de Benissa i tenien cinc fills...

Vicent Bou
Foto Vicent Puig

Fragment: Mandonguilles d'abadejo.
L'abadejo és un peix que dóna per a molt. Algú l'ha batejat com el profitós porc de la mar, perquè d'ell també se n'aprofita ben bé tot. Per una banda, la carn es ven ja classificada com a troncs, ganyes, cocotxes, etcètera; per altra, el fetge de l'abadejo proporciona un oli vitamínic molt apreciat. Amb despulles com la pell i les espines es confeccionen pinsos i se n'extrau també gelatina. Així és que, certament, de l'abadejo s'utilitza tot.

Es tracta d'un peix de bona mida que pot arribar al metre de longitud, i per tant, rentable des del punt de vista dels pescadors. Existeixen flotes especialitzades en la captura d'aquesta espècie que es desplacen cap a aigües de l'Atlàntic, com Terranova, per a pescar-lo. Gairebé hi arriben vaixells d'arreu del món.

Tradicionalment, al nostre País l'abadejo s'ha consumit en forma de salaó. Ara, també es pot trobar fresc o congelat en algunes botigues. El refrigerat de ben segur que ens arriba volant, ja que és la forma en què hui se solen desplaçar els peixos d'una punta a l'altra del món, quan es converteixen en mercaderies.

 

Joan LL. Mollà

Anar al començament de la pàgina

Vicent Bou Serralta