Resum REVISTA 19 : EMIGRACIÓ 1 NOVEMBRE 2006

Tornar a la pagina "revistes ja publicades"
Llegir la revista completa


Polsa damunt de la imatge per vore ampliada la portada de la revista 19

Fragment: Editorial 
Quan arriba la tardor els tords sempre han regressat als olivars per passar l'hivern. Potser també hi ha alguna cosa d'açò, de tornada, en la Cisterna: amb el canvi d'estació i després d'un llarg període de vacances torna a estar al carrer.
Certament, pels que fem la revista aquest retard, aquest entreacte no ha implicat cap etapa de reflexió ni de renovació; no ho hem cregut necessari. De fet, ha sigut si més no, un descans, mai no hem pensat en una retirada fora temps. Pel que fa al consell de redacció sempre hem continuat amb les xerrades i les reunions.
Fragment: Verema a França 
A mitjans de la dècada dels seixanta, per tenir accés a aquell tractor, almenys per poder pagar les primeres lletres, calia emigrar, com feren al voltant de 240.000 valencians, entre 1960 i 1967, dels quals 221 ho feren a França.. Una altra solució era l'emigració de temporada, com per exemple, anar a l'estat veí per fer la verema, treballar a la fruita, etc. El sou era més elevat que ací quasi el doble-; era feina 'segura' tots els dies que durava; s'estalviava en menjar i en diversions... Eixa és la situació en la qual es trobava molta gent a l'Estat espanyol, i bastants al País Valencià, des del començament de l'"apertura" fins la dècada dels vuitanta. Massa gent, potser. 

Ramon Navarro

Fragment:  L'emigració a Paris als any 60.
La situació anava agreujant-se, fins que molts ciutadans de Xeresa optaren per emigrar a París. En aquells temps es sentia parlar de ganàncies entre 7000 i 8000 pessetes mensuals al país veí.
Els primers en emigrar -Fernando, Paco, Ernesto i Miguel- provaren sort per allà l'any 56, viatjant en tren a París, ja que aleshores no hi havien línies d'autobús. Altres més pobres i menys decidits abandonaren el país a principis dels 60 esperant que amics o familiars els garantiren una poca d'esperança.
El viatge, per a la majoria, era en autobús. Pujaven la maleta amb les poques pertinences particulars: unes mudaes i, si de cas, un paquet on portaven un quilet de butifarres o algun manoll de bajoques o fesols per fer uns escasos menjars. A Xeresa teníem el de Miguel Ferragud i a Pepe Sala. 

Vicent Serra

Fragment: Romualdo Martínez

Ja fa més d'un any anàrem a parlar amb el ti Romualdo per a què ens contara les seues vivències. Romualdo és conegut per la seua aficció a confeccionar guiatos, per haver-se dedicat a la fabricació de carbó i per haver emigrat primer a l'Argentina i després a França.

Romualdo va nàixer l'any 1924 i una de les feines que feia era fer carbó:

-Per fer el carbó posàvem un pal al mig i, tot rodant, anaven ficant llenya per tots els costats. Primer la més grossa i després cada vegada més prima; perquè a la part del mig el foc té més força i la llenya ha de ser més grossa. Quan ho teníem tot amuntonat es tapava la llenya amb jaç, brossa, i després amb terra. Finalment el pal el llevàvem i per eixe forat anàvem llançant brases i quan el foc ja s'agarrava tapàvem el forat amb brossa i després terra. Pels costats, tot rodant, teníem ximeneretes i quan el foc ja eixia per elles les tapàvem i ne fèiem unes altres més amunt per a que anara eixit el fum per dalt. En fèiem set o huit de ximeneretes, no més. En acabant amb l'haca baixàvem quatre saquets de carbó i un altre dia quatre més. En fèiem set, huit o deu saquets no més. La llenya que gastaven era de carrasca, mata, rabasses, borderisses de garrofer bord, genebrisses... tota classe de llenya baixeta que es cria per les muntanyes. Arborcer també en vam fer una volta a Xeraco.

Vicent Puig i Vicent Bou

Quadrilla de collidors de taronja. Dalt a l'esquerra Paco Mariana. Baix a la dreta Romualdo Martínez.
Fragment: Xeresans a Igualada

Les persones més grans de Xeresa recordaran encara Enrique Bou Arlandis que vivia al carrer Camí Llavador. Ell era el menor de sis germans, la majoria d’ells molt viatgers. El major, Toni Vicent, emigrà en els últims anys del segle XIX a Cuba i després a Califòrnia. És per això, que entre els familiars és conegut com el tio d’Amèrica. Allí es va dedicar al cinema i al teatre. Va estar 40 anys sense tornar a visitar Xeresa. Els germans Paco i Pepe emigraren de jovenets a Barcelona. Des d’allí Pepe va viatjar a Cuba Estats Units i França. Finalment, l’any 1921, junt amb la seua dona Carmen Bou Blanquer, també nascuda a Xeresa, s’instal·laren a Igualada. Un dels seus fills: Francesc Bou Bou va meréixer ser un dels protagonistes del llibre “Arrels Igualadines” de Jaume Ferrer i Piñol. A continuació transcrivim els capítols del llibre que es refereixen a aquest descendent d’una família d’emigrants xeresans. 

A la foto: Enrique Bou Arlandis i la seua dona Trinidad Sastre Sanpedro. 

Vicent Bou Serralta

Fragment: Arrels Igualadines

En Bou, recordat pels joves

Ens referim a Francesc Bou i Bou. I a uns joves, que ja no ho són tant però més que ell sí

Aquells Bou que escolliren Igualada

Quan aquests dies he parlat amb en Francesc Bou, m'ha fet un retrat viu, acolorit, de la Igualada que ell conegué dels anys 20 i 30. En Josep Bou i Erlándiz (Potser hauria de dir Arlandis) -el seu pare- i Carme Bou i Blanqué (Potser hauria de dir Blanquer) -la seva mare-, van arribar a Igualada ara fa setanta-un anys. Havien nascut a Xeresa «un poble petit i preciós», -recalca en Francesc-, al costat de Gandia, província de València. 

 

 

GENEALOGIA DELS BOU ARLANDIS

Isidro Bou (nascut pel 1770) casat amb Tomasa Fuster
****

José 
Bou 
Aurora 
Bofí
 
de Xeraco
Bautista 
Bou
Fuster

****
Josefa Mª 
Peiró 
Martínez
José 
Bou 
Bofí “Malví” 
Dolores
 Aparisi
 Blanquer 
Mª Teresa 
Bou 
Peiró
1815-1896
****
Vicente 
Arlandis 
Llodrà

Francisco Bou Aparisi 
Pare dels germans Bou Arlandis
Nascut el 1858 

Mª Teresa Arlandis Bou 
Mare dels germans Bou Arlandis
era germana de Josefa Mª i Dolores. 
Les tres germanes eren conegudes com les “Sabateres”

****

Toni Vicent
Bou 
Arlandis
Francisco
Bou 
Arlandis
José
Bou
Arlandis
Dolores
Bou 
Arlandis
Rosario
Bou 
Arlandis
Enrique
Bou 
Arlandis
Va emigrar a Cuba i després a Califòrnia. Casat amb Leonor, els seus fills Mª Teresa Bou i David Bou viuen als Estats Units. Es va casar amb Margarita Pocovi. Va emigrar a Barcelona on treballava al mercat de majoristes. Els seus fills Pedro, Anita, Amparo i Carmen viuen a Barcelona. Va emigrar a Barcelona i va estar a Cuba, Estats Units i França. Finalment es va establir a Igualada amb la seua dona, també de Xeresa, Carmen Bou Blanquer. El seu fill major, Francesc Bou Bou, va nàixer a Barcelona. Els altres: Vicenç, Leonard, Antònia, Teresa, Núria i Josep nasqueren a Igualada.  Casada amb Teodoro. Vivia a Palmera. Els seus fills són Paco i Teodoro que viuen a Palmera, i Lola i Enrique que vivien a Barcelona.  Es va casar amb Luis Pamblanco Expósito i tingué dues filles: Rosario i Elvira. Els seus descendents viuen a Xeresa. Es va casar amb Trinidad Sastre Sanpedro. Els seus fills Trini Bou Sastre i Enrique Bou Sastre viuen a Xeresa


D'esquerra a dreta: José Bou Arlandis, Enrique Bou Arlandis, Quico Catina, Enrique Bou Sastre, Antonio Ferragud (Tonico Miguel).
Foto d’Enrique Bou.

 

Fragment: El Paisatge de l'arròs

A Lluís de Martinot

Els arrossars estan constituïts, com qualsevol altre paratge, per un seguit d'elements que formen un patró repetitiu i reconeixible. Són, en definitiva, la suma d'orografia, vegetació i aigua, a més de l'element humà. La teoria paisatgística, però, sovint prescindeix de la vessant immaterial del paisatge, és a dir, d'allò que podíem anomenar l'estat d'ànim que ens propicia quan interaccionem amb ell, per centrar-se en l'aspecte més físic. És clar que la ciència ha de ser tan asèptica com calga i, per tant, ha d'abstenir-se de qualsevol trivialitat que resulte vergonyosa per no distraure's d'uns objectius clars i demostrables. Amb tot i això, tampoc s'ha de descuidar l'aspecte subjectiu, com són les percepcions que indiquen l'esdevenir del temps de forma personal.

Joan Ll. Mollà

CONTRAPORTADA

Anar al començament de la pàgina

Vicent Bou Serralta