ProvÝncia de Lleida


Santa Maria de Vilam˛s
(Vilam˛s, Val d'Aran)

42║ 44,885'N ; 0║ 43,547'E   




Edificaciˇ de finals del segle XI o principis del XII, per˛ molt modificada al llarg dels segles. EstÓ situada en el nucli urbÓ de Vilam˛s. 

Vista general  

TÚ planta basilical de tres naus separades per arcs formers de mig punt que es  recolzen en pilars circulars,  excepte els mÚs propers al presbiteri que tenen adossades unes columnes.

Interior del temple  

La nau central i la lateral del costat dret estan cobertes amb volta de canˇ, mentre que la del costat esquerre ho estÓ amb volta de quart de cercle.

Interior del temple  

Totes elles estan reforšades amb arcs torals.

Volta de la nau principal  

Durant l'Ŕpoca g˛tica es va modificar la capšalera, eliminant els tres absis semicirculars i substituint-los per un gran cos quadrangular.

Vista general  

L'element que mÚs destaca del temple Ús la seva torre de campanar. TÚ una alšada de vint-i-quatre metres. Junt amb el de l'esglÚsia d'Era Purificacion de Maria de Boss˛st sˇn els dos ˙nics campanars romÓnics que queden a la Vall.

Torre de campanar 

El campanar tÚ una alšada total d'uns 24 metres, grÓcies als quatre pisos que s'alcen per sobre d'un gran s˛col, que estÓ decorat en el mur de ponent amb dos arcs cecs separats per una llarga i estreta lesena.

Torre campanar  

En el primer pis s'obre una finestra de mig punt en cadascun dels seus murs a excepciˇ del mur de llevant on Ús espitllerada. En la segona planta trobem dues finestres en els costats sud i oest, mentre que en el mur est nomÚs n'hi ha una i cap en el mur de tramuntana.

Torre campanar  

Si que trobem una parella de finestres de mig punt en cadascun dels murs en les dues darreres plantes. L'arc estÓ realitzat alternant dovelles fosques amb clares. Les del darrer pis es van engrandir per allotjar-hi les campanes.


La porta d'accÚs actual estÓ situada en el mur oest i es va construir l'any 1816. Sobre ella es troben encastats dos elements esculpits en pedra. Es tracta d'una creu moderna i un crismˇ romÓnic.


En el mur sud encara es poden veure les traces de la portalada original i part del muntant dret. 


S'accedeix al campanar per una porta de mig punt amb doble arc en gradaciˇ.


En els murs del temple podem veure encastades alguns fragments de lÓpides funerÓries romanes.


En el mur de migjorn, prop de la torre campanar, podem veure l'arc d'una finestra romÓnica, actualment cegada. Al seu costat hi ha un carreu on es va esculpir una creu grega circumscrita.


A l'interior del temple, just desprÚs de creuar la porta a mÓ dreta,  podem veure una pica beneitera bellament decorada. EstÓ sustentada en un cilindre decorat totalment amb puntes de diamant i una base esculpida amb un anell soguejat.


El vas tambÚ presenta un anell soguejat que el divideix en dos nivells. En l'inferior destaca un cercle on hi ha una roseta de vuit pŔtals, flanquejada per dues flors de lis. En el nivell superior trobem novament uns soguejats, que divideixen l'espai en tres compartiments. En cadascun d'aquests espais trobem diverses flors de llis.


En l'angle sud-est del temple podem veure la pila baptismal, feta amb un ˙nic bloc de pedra sense decorar.


En la nau sud podem veure altres elements com bases de columnes o el que sembla una pica d'olis.

Pica d'olis   Base d'una columna