Província de Barcelona


Santa Maria de la Sala
(Jorba, Anoia)

41º 35,399'N ; 1º 33,418'E
Edifici del segle XII, estava situat dins els dominis del castell de Jorba. Està formada per una única nau rectangular acabada en un absis semicircular. La nau està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Sota les pintures murals modernes s'intueixen uns arcs torals.

Vista general

En el mur sud s'obre una finestra de mig punt i de doble esqueixada. A l'absis també hi podem trobar una finestra, però que correspon a una reforma posterior. També és posterior l'arcada que hi ha en el mur nord, en l'interior de la qual hi ha un altar modern. Corona l'edifici un campanar d'espadanya de dos pisos.

Vista generalDetall arquivoltes

PortaladaAbsisFinestra de doble esqueixada


La portalada la trobem en el mur del costat sud i és l'element més destacat de tota l'edificació. Envolta la porta un arc de mig punt fet amb grans dovelles emmarcat per quatre arquivoltes. La més exterior està esculpida amb motius geomètrics en forma de zig-zag. La segona arquivolta està decorada amb la repetició d'un  motiu format per tres semicercles concèntrics i fulles vegetals.  En el centre de l'arc, els cercles concèntrics s'entrecreuen formant una creu. La tercera arquivolta torna a tenir un motiu en zig-zag però menys elaborat que el de l'exterior. La més interior està formada per un cilindre. Totes quatre descansen en unes impostes decorades amb motius geomètrics i florals.  Sota d'aquesta imposta hi havia dues columnes amb capitells esculpits que han desaparegut i de les quals només queda el testimoni d'una fotografia antiga.


Tornar al mapa de l'Anoia

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net