Aragó - Província de Saragossa


Església de Sant Martí
(Uncastillo, Cinc Viles)

42º 21,680'N ; 1º 7,830'O   
Als peus del castell trobem l'església de Sant Martí de Tours. Actualment ja no s'imparteix culte i ha estat transformada en centre d'interpretació del romànic. Va ser edificada a finals del segle XII, si bé ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles.


Pel que fa al seu exterior, el que més crida l'atenció és la seva torre, coronada en època gòtica amb una bella torreta similar a la que podem trobar en l'església de Santa Maria.

Torre campanar        Torre campanar

També és digne de menció la seva capçalera, formada per un sol absis. Aquest està decorat externament per parelles d'arcs cecs separades per amplies lesenes, on hi ha adossada una columna. Els capitells estan esculpits de manera molt senzilla amb motius vegetals i boles. La cornisa també es recolza en mènsules esculpides.

En cadascun dels cinc trams en que està dividida la part central de l'absis, s'obre una finestra amb forma d'espitllera per la part exterior. Està emmarcada per una arquivolta de mig punt amb guardapols, que es recolza en un parell de columnes. Els seus capitells estan esculpits amb motius animals, humans i vegetals.  A l'alçada dels capitells  i sota les bases de les columnes, hi trobem motllures esculpides.Pel que fa a la decoració interior de l'absis, en retirar el retaule gòtic durant les obres de restauració, es van trobar quatre parelles de columnes amb estàtues adossades. Corresponen als apòstols, si bé s'han perdut dues parelles, ja que "molestaven" a l'hora de col·locar el citat retaule. Algunes d'elles mantenen restes de policromia.


Malgrat tot encara es poden veure les restes de dues en el claustre renaixentista, on hi ha una exposició d'elements trobats al temple i una adossada en el mur exterior de la capella sud. Aquestes columnes-estàtua ens recorden a les de les portalades de Sant Esteve de Sos del Rei Catòlic i de Santa Maria de Sanguesa.

Vista mur sud amb la torre i l'estatuaEstàtua adossada al mur

Aquestes columnes sustenten les arquivoltes interiors que emmarquen les finestres de l'absis. Una segona arquivolta més exterior es recolza en columnes cilíndriques. Per sota les finestres podem trobar una línia d'imposta decorada amb estil jaqués.


També val la pena aturar-se a contemplar el capitell del costat nord de la capçalera on podem veure a Sant Martí a cavall repartint la seva capa amb un indigent. També val la pena aturar-se a contemplar els capitells que hi ha sobre les columnes-estàtua i els de l'arc triomfal. 


El temple es va ampliar amb algunes capelles laterals, la majoria d'època gòtica. També es va construir una nova coberta estrellada.


En el mur sud, la construcció d'una d'aquestes capelles va deixar semioculta una de les antigues portalades del temple. Està formada per una gruixuda arquivolta, envoltada per un guardapols esculpit amb el motiu de tauler d'escacs i que es recolza en capitells decorats. El timpà ens recorda molt al de la catedral de Jaca i està format per un crismó flanquejat per dos lleons. El de l'esquerra està devorant una serp, que li mossega una pota, mentre que el del costat dret està protegint d'una altra serp a una figura humana.  El seu estil es clarament anterior al de la resta del temple, el que fa pensar que fos aprofitat d'alguna construcció anterior.


L'interior del temple està convertit en museu en el que podem observar interessants peces d'art com una creu processional romànica.

Creu processional         Pila baptismal

També en aquest mur sud podem trobar una porta que si dóna a l'exterior. Està protegida per un atri de posterior factura. La porta està formada per un arc de mig punt adovellat i decorat amb palmes. L'envolten dues arquivoltes. La més interior està recolzada en capitells historiats, lleugerament mutilats. La més exterior estava protegida per un guardapols que posteriorment es va eliminar.