Resum REVISTA 6 : EL BARRANC 2 JUNY DE 2001

Tornar a la pagina "revistes ja publicades"
Llegir la revista completa

Fragment: Editorial 
Quan publicàrem el número tres de "La Cisterna", dedicat al barranc, se'ns varen quedar alguns articles per traure. Penseu que una revista com la nostra adapta el número de pàgines al pressupost de cada tirada. Això ens va obligar a "tallar", com bonament creguérem, per haver d'ajustar-la.
Fragment: Itineraris pel terme. Els Plans.
Per la part alta del passeig, després del que era un antic pont, al costat d'on estava situat l'anterior "Quartel" -molt abans, a l'Edat Mitjana, casa pairal d'un dels "senyors de Xeresa i Alcodar"- trobareu una font pública de principis de segle, a mà dreta. Convindria, encara que no tingau set, de fer uns glopets; beureu una de les poques aigües no contaminades encara per nitrats ni per nitrits, de La Safor.

Fragment: Galeria de la Font del Molí.

Eixint de la població de Xeresa, avançant pel "Calvari" en direcció Oest un quilòmetre, arribarem al Molí. Allí, entre dues basses, hi ha una conducció d'aigua que, en direcció Est, discorre al descobert, mentre que en direcció Oest es troba coberta.

Fragment: Barrancades a Xeresa.

Per l’època de Sant Miquel de l’any 1901 va fer una gran barrancada. L'aigua se'n va eixir del barranc perquè un garrofer es va enganxar al pont de Baix, i portava tanta força que va arrancar la porta de la casa que hi havia entre on hui està el bar de "Menxor" i la casa cantonera.

El Pont de Baix

Fragment: De Barrancades ponts i garrofers.

"Va passar el dia primer d'octubre de l'any 1901, segons la memòria de la mare de ma mare, que tan gran barrancada baixava de les muntanyes, que va arrancar un garrofer sencer i el va arrossegar per tot el barranc fins aplegar al Pont de Baix, on es va quedar, sense poder passar per l'ull.

Fragment: Obres al barranc 2

Aquesta conca està formada pel conjunt de muntanyes dels voltant (Mondúver, Penya Roja, Barcella, etc.) i la pròpia vall per on transcorre el barranc i on es situarà més tard el poble -no de bades, se'ns ha nomenat com els del Racó de la Ferradura-. La mateixa conca constituix un veritable embut en semicercle que captarà, amb efectivitat, l'aigua de pluja.

 Fragment: La necessitat de conservar el patrimoni: El cas de la Servana.

Els primers documents escrits coneguts que fan referència a la necessitat de conservar restes del Passat provenen del Pròxim Orient. Cap a l'any 3000 abans de Crist, una inscripció sumèria parla de les instruccions que reben els reis per part dels déus per a excavar, ampliar i restaurar els temples de les dinasties anteriors.

Fragment: Ai carritx! Qui t'ha vist i qui et veu ara...

Un dels seus paratges més bonics i encantadors -on, a més a més, naixia una font d'aigua delitosa-, era la partida anomenada "El Carritx", així dit per un toll de canyavera que hi creixia. En aquell lloc i prop de la font, a recer de la freda tramuntana hivernal, del xafogós ponent d'estiu, justament al punt on s'enlairava el llevant, tenien el "ti" Quico i la "ti" Rosa una caseta amb un replà a l'entrada i uns amigables focs de llar. Tot a l'ombra d'unes moreres i uns xops grandíssims, que feien el lloc encara més acollidor.

Fragment: Recepta de cuina Arròs caldós d'estiu.

Qui sap si haurà sigut la constant presència d'aquest plat a la nostra cuina, un dels motius primers per acceptar el discutit adjectiu de caldós en l'escriptura normativa. Potser, no l'haguérem reconegut d'haver-lo presentat com un arròs sucós, més dogmàtic si cap, però amb un regust estrany que no ens seria gens familiar.

Anar al començament de la pàgina