LÈXIC, SEMÀNTICA, MORFOLOGIA I SINTAXI 2

Categories gramaticals o parts de l’oració i sintagmes. 2

El substantiu o nom.. 2

L’article. 3

L’adjectiu. 3

Grups adjectivals. 3

Complements de nom.. 4

Complements de l’adjectiu. 4

El pronom.. 4

El verb. 4

Sintagma verbal 4

L’adverbi 4

Locucions adverbials. 4

Complements adverbials. 5

Les preposicions. 5

Locucions preposicionals. 5

Les conjuncions. 5

Locucions conjuntives. 5

Les interjeccions. 5

Oracions o frases. 5

Oracions coordinades i subordinades. 6

Els mots polivalents. 6

 

 

LÈXIC, SEMÀNTICA, MORFOLOGIA I SINTAXI

 

La llengua és un sistema de signes orals, reflectit sovint en un codi escrit, que serveix per a la comunicació.

 

El llenguatge es pot definir com la facultat humana que permet comunicar pensaments o sentiments a un interlocutor mitjançant un codi oral (llengua) compartit.

 

El lèxic és el conjunt de mots o paraules d’una llengua.

 

La semàntica fa referència al significat o contingut de les paraules o mots. Hi ha dos tipus de mots: els lexicals o plens expressen per si mateixos persones, coses, conceptes, etc. (edifici, menjar, negre...); i els gramaticals o buits que depenen del context i no expressen res per si mateixos (tu, aqueix, a...)

 

La morfologia analitza la forma de les paraules. Hi ha mots variables (negra, negres, dona, dones, estudia, estudiaves...) i mots invariables (i, però, doncs, diàriament...).

 

La sintaxi estudia les categories lèxiques, els oficis (modificar, complementar, relacionar...) i les funcions exercides dins l’oració (subjecte, verb, complement indirecte...).

 

La fonètica estudia els sons dels llenguatge. Els sons sempre són més nombrosos que les lletres (grafemes o grafies) d’un alfabet. Els sons estan representats pels símbols fonètics. Exemple: llet [ʎ] [e] [t]

 

La fonologia estudia els fonemes, és a dir, els sons que tenen un valor distintiu en una llengua. Exemple: en el mot pa hi ha dos fonemes, perquè si canvien la p per una f el significat canvia (fa) i si canviem la a per una i (pi) el significat també canvia.

 

La ortografia és la part de la gramàtica que ensenya l’escriptura correcte de les paraules i dels altres signes gràfics d’una llengua.

 

La gramàtica és la ciència que estudia el sistema fonològic, lèxic, morfològic i sintàctic d’una llengua.

 

La gramàtica normativa és la que estableix les regles referides a un bon ús ortogràfic, fonètic, lèxic, morfològic i sintàctic d’una llengua.

 

Categories gramaticals o parts de l’oració i sintagmes

 

Des d’un punt de vista sintàctic, les paraules de la nostra llengua les podem classificar en diferents categories gramaticals o lèxiques: articles, noms (substantius), verbs, adjectius, adverbis, pronoms, preposicions, conjuncions i interjeccions.

 

Els sintagmes són agrupacions de paraules al voltant d’una paraula més important (nucli) que formen una unitat  sintàctica superior al mot i inferiors a l’oració. En funció del nucli, n’hi ha de diferents tipus: sintagmes nominals, verbals, preposicionals, adjectivals, adverbials, conjuntius i perífrasis verbals. El sintagmes preposicionals, conjuntius i adverbials també reben el nom de locucions.

 

El substantiu o nom

 

El substantiu o nom és la classe de paraula que utilitzem per designar coses, persones, animal, objectes, conceptes, etc. El substantiu és un mot lexical pel que fa al seu significat. Dins dels noms es poden distingir les classificacions següents:

Noms propis: serveixen per designar i distingir persones, animals o coses dins del mateix grup. Ex.: Pere, Catalunya, Espanya, Tarragona.

Noms comuns: serveixen per designar persones, animals i coses del mateix grup sense concretar a què o qui ens referim. Poden ser comptables com taula i ovella o no comptables com llet i sucre. Ex.: noi, advocat, cavall, braç, aigua, sal, etc.

Noms abstractes: designen un concepte mental. Ex.: felicitat, llibertat, cultura, etc.

Noms concrets: designa una cosa real. Ex.: pilota, cadira, districte, etc.

Noms col·lectius: designen un conjunt o grup. Exemple: orquestra, esbart, cobla, equipatge, etc.

 

Gènere del substantius

 

Hi ha dos gèneres per als noms o substantius:

Masculí: homes o animals mascles. Exemple: Joan, lleó.

Femení: dones o animals femelles. Maria, girafa, ulleres.

També hi ha noms que són considerats tradicionalment masculins o femenins, d’altres que poden tenir dos gèneres i d’altres que son invariables. Exemple de masculins: paper, sucre. Exemple de femenins: lluna, rosa. Exemple de dos gèneres: el clau, la clau. Exemple invariables: llapis, temps, dimecres.

 

El nombre dels substantius

 

Hi ha dos nombres per als  noms o substantius:

Singular: una cosa: una dona, un home.

Plural: més d’una cosa: unes dones, uns homes.

 

L’article

 

El article acompanya als noms o substantius concordant-hi amb gènere i nombre. Els articles només poden ser definits, indefinits i personals. Exemple: La casa, el cotxe, unes cases, uns cotxes, el Joan, en Ramon, la Montserrat, na Laura (la i el definits) (unes i uns indefinits) (el, en i la personals).

 

L’adjectiu

 

També s’anomena nom adjectiu o simplement adjectiu. Expressa les qualitats dels noms substantius i pot dir simplement quina qualitat té el substantiu o pot determinar-lo, limitar-lo o restringir-lo. Així donat un nom o substantiu com noi, podem aplicar diferents adjectius, per exemple, noi gran (qualitat), noi ros (qualitat), el noi rialler (restricció), el cavall blanc (restricció). El adjectius poden tenir gènere, nombre o ésser invariables. L’adjectiu ha de tenir el mateix gènere i nombre que el substantiu que acompanya. Ex.: un noi gran, unes noies grans, un noi estudiós, unes noies estudioses (gran, grans, estudiós, estudioses); Ex.: un noi fidel, una noia fidel, uns nois fidels, unes noies fidels (fidel, fidels); fars antiboira, aparells antiradar (antiboira, antiradar).

 

Grups adjectivals

 

Són un grup de paraules que fan la funció d’un adjectiu. Generalment s’uneixen al nom amb una preposició, però també poden anar acompanyats al davant d’altres adjectius que fan d’adverbi, de frases adjectives especificatives de relatiu i de conjuncions que coordinen dos o més adjectius . Ex.: la taula de ferro; viatge de plaer; un oasi en el desert; una camisa amb mànigues; una taronja cada dia; una quadre sense marc; un cotxe molt vell; un gos massa gros; un cavall tan alt; els llibres que són de color negre; el bastó llarg i prim; rellotge d’or o d’argent; una caixa grossa però lleugera (de ferro, de plaer, en el desert, amb mànigues, cada dia, sense marc; molt vell, massa gros, tan alt, que són de color negre, llarg i prim, d’or o d’argent, grossa però lleugera).

 

Complements de nom

 

Els substantius o noms poden estar acompanyats, tal i com s’ha vist, per adjectius i per grups adjectivals. Tant els adjectius com els grups adjectivals quan acompanyen als noms o substantius constitueixen els anomenats complements de nom. Ex.: una taula vermella; una taula de fusta de caoba; un viatge a Itàlia; un cafè amb conyac; una ampolla sense aigua (vermella, de fusta de caoba, a Itàlia, amb conyac, sense aigua).

 

Complements de l’adjectiu

 

Són grups de paraules que acompanyen a l’adjectiu i que en complementen el significat. Generalment s’uneixen a l’adjectiu amb una preposició i com els complements de nom també poden portar conjuncions de coordinació  . Ex.: un calaix ple de paper; un gat curt de cua; un gos gros sense cua; una casa gran amb arbres i baixa de sostre (de paper, de cua, sense cua, amb arbres i baixa de sostre).

 

El pronom

 

És aquell mot que designa una persona, animal o cosa sense anomenar-lo. Ex.: ella vindrà demà (Carme); dóna’m aquest (el llibre); el porto a passejar ( al nen, a l’home); en menjaré (pomes, taronges); el que és de color negre (el telèfon, el llapis...).

 

El verb

 

És el mot que expressa l’acció, el procés o l’estat, ens diu el que està succeint. El verb expressa l’acció que realitza o  rep el subjecte, la seva existència o el seu estat. El verb té nombre i gènere. Ex.: canto a l’església; la música està molt forta; nosaltres cantem sempre; l’he perduda, la corda; ella va vestida de blau (canto, està, cantem, he perduda, va vestida).

 

Sintagma verbal

 

Mot o grup de mots que té per nucli un verb del que depenen. Ex.: cal cantar, hem de sentir, deuen ser les dues, vaig haver cantat.

 

L’adverbi

 

Els adverbis són mots que modifiquen l’acció, el procés o l’estat que ens diu el verb. També poden modificar altres adverbis, adjectius, predicats i oracions. Ex.: ell llegeix molt (molt).  Ex.: ell llegeix molt a poc a poc (a poc a poc).  També poden modificar un adjectiu. Ex.: Ell era un home molt llest (molt). El mateix mot de vegades por fer d’adjectiu i d’adverbi. Ex.: Ell parla clar. Ell té el cap clar (clar). Quan un mot fa la funció d’un adverbi esdevé invariable. Ex.: ell menja molt, ells mengen molt (molt).

 

Locucions adverbials

 

Són grups de paraules que fan la funció d’un adverbi. Exemple: ell treballa a poc a poc. Va caure al davant de la casa (a poc a poc, al davant).

 

Complements adverbials

 

Són mots que complementen adverbis o locucions adverbials. Ex.: anava lluny de casa; caminava ben de presa; va passar tan a prop; posa-ho al davant del cotxe (de casa, ben, tan, del cotxe)

 

Les preposicions

 

La preposició enllaça mots o sintagmes i subordina el segon al primer i converteix el segon en complement del primer. Enllaça noms, adjectius, adverbis, el verb i els seus complements etc. Ex.: els meus amics han pensat en tu; en Jordi anava amb un barret gris (en, amb); una joia de platí; taula de fusta (de); pinta de dalt a baix; vés a poc a poc (de i a).

 

Locucions preposicionals

 

Són un grup de paraules que fan la funció d’una preposició. Ex.: ho aconseguirem a força de protestes. No van sortir a causa de la neu (a força, a causa).

 

Les conjuncions

 

Les conjuncions generalment enllacen elements de la mateixa categoria funcional. Poden establir relacions de coordinació i de subordinació. Poden enllaçar substantius, adjectius, adverbis, verbs, oracions, etc. Ex.: en Joan i en Pere; plou i fa sol; és gros o alt; parla diàriament i contínuament; tu pujaràs a cavall i jo aniré a peu, però tu portaràs el paraigua (i, però).

 

Locucions conjuntives

 

Són grups de paraules que fan la funció d’una conjunció. Ex.: ells volen estudiar, abans que anar a jugar. No m’agrada gaire, més aviat em desagrada; encara que és vermell m’agrada (abans que, més aviat, encara que).

 

Les interjeccions

 

Són paraules o mots que serveixen per expressar diversos sentiments (alegria, dolor, admiració...) d’una manera breu i que per si sols constitueixen una oració. Ex.: ai!, ah!, oh!, au!, apa!, ep!, uf!, ui! 

 

Oracions o frases

 

Les oracions estan formades generalment per un sintagma nominal i un sintagma verbal. Es pot expressar una oració sense sintagma nominal, però no sense verb. Ex.: plou, trona, neva. El verb és l’element central i imprescindible de l’oració. La segona condició per a formar una oració és que tingui significat. Ex.: el locutor cantava un gol al final del partit (cantava); vindré a la tarda (vindré).

Les oracions són simples quan només hi ha un sintagma verbal i si hi ha més d’un es parla d’oracions compostes  Els elements de l’oració acostumen a guardar un cert ordre: primer la persona, animal o cosa que realitza l’acció (el subjecte), segon el verb que indica quina acció es realitza i finalment els elements sobre els que recau l’acció expressada pel verb (els complements del verb). Els complements que ens diuen en quina circumstància passa l’acció (els circumstancials) també poden anar davant del subjecte i del verb. Ex.: ahir al matí (complement circumstancial) en Joan (subjecte) treia (verb) aigua (complement directe) del pou (complement circumstancial).

 

Oracions coordinades i subordinades

 

Les oracions compostes poden ser independents les unes de les altres o estar relacionades. Les frases coordinades són les que no  depenen les unes de les altres. Exemple: Joan porta les bosses i en Pere puja a l’habitació. En les frases subordinades l’oració subordinada forma part de l’oració principal i hi ha una relació de dependència. Exemple: Com que en Joan està cansat en Pere l’ajuda a pujar les bosses a l’habitació; Com que en Joan està cansat és l’oració subordinada i en Pere l’ajuda a pujar les bosses a l’habitació és la principal.

 

Els mots polivalents

 

Hi ha molts mots que poden pertànyer a diferents classes o categories en funció de la seva situació dins l’oració o per la relació amb altres paraules que tenen a la vora. Ex.: no sé com es diu això (com adverbi); ha menjat tant com tu (tant pronom, com conjunció modal); ell estudia tant com ella (tant adverbi); fa tant de vent (tant adjectiu); la casa (la article); la menja (la pronom feble); què vols (què pronom interrogatiu); la casa que té les finestres blanques (que pronom relatiu); veig que no en volen (que conjunció).