ProvÝncia de Barcelona


Santa EulÓlia de Provenšana
(L'Hospitalet de Llobregat, BarcelonŔs)

41║ 21,548'N ; 2║ 7,828'E
El lloc de Provenšana el trobem documentat per primer cop l'any 908, si bÚ l'esglÚsia no apareix fins l'any 1045. L'edifici que podem contemplar es va consagrar l'any 1101 pel bisbe Berenguer Folc. En el segle XIV entrÓ en decadŔncia, que s'agreujÓ al segle XV amb la construcciˇ d'un nou temple, tambÚ dedicat a Santa EulÓlia. A partir d'aquest moment es convertÝ en capella eremita i fins i tot va arribar a utilitzar-se de galliner, fins que en el segle XVIII es va restaurar. 

En 1957 es va construir un nou temple, per substituir al del segle XV. EstÓ edificat amb estil neo-romÓnic i estÓ adossat al temple romÓnic per la capšalera. Aix˛ va fer que es perdessin els absis romÓnics. 

Vista general

L'esglÚsia es va construir amb tres nau, que com hem comentat estaven capšades a l'est per tres absis semicirculars, avui desapareguts. Les naus estan separades per dues fileres de tres arcs formers de mig punt, que es recolzen en gruixuts pilars rectangulars. La nau central es cobreix amb volta de canˇ, mentre que les laterals tenen volta de quart de cercle. Les tres van ser reconstru´des durant les tasques de restauraciˇ fetes en 1970. 

Interior del temple


La porta d'accÚs s'obre en el mur oest. Va ser constru´da en 1201 segons podem llegir en una inscripciˇ que hi ha en el timpÓ on hi diu "Anno Millessimo duecentessimo primo actum est hoc mense marcio a quodam magistro A" (l'any 1201, en el mes de marš, aix˛ fou edificat per cert mestre A).

Inscripciˇ del timpÓ


Aquesta porta estÓ formada per tres arcs en gradaciˇ i dues arquivoltes. La mÚs interior estÓ sostinguda per dos columnes amb els capitells esculpits. En el del costat esquerre podem veure algunes palmetes, mentre que del costat dret s'hi van esculpir altres tipus de fulles disposades en frisos.

Portalada

Capitell esquerreCapitell dret


L'arquivolta exterior tÚ un fris en forma de ziga-zaga. Tot el conjunt estÓ protegit per un guardapols esculpit amb motius vegetals, que es repeteixen en les impostes on descansen els arcs. 

Detall arquivoltes


Sobre la porta d'accÚs trobem una finestra de mig punt i de doble esqueixada. Corona la fašana un campanar de cadireta d'un sol ull. 

CampanarTornar al mapa del BarcelonŔs

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net