Principat d'Andorra


Sant Miquel d'Engolasters
(Escaldes - Engordany)

42║ 30,691'N ; 1║ 33,640'E
El temple, del segle XI, Ús un dels mÚs coneguts i singulars d'Andorra grÓcies al seu campanar.


EstÓ format per una sola nau de redu´des dimensions acabada en un absis semicircular, mÚs petit que la nau. Exteriorment estÓ decorat amb arcs cecs.


L'interior de l'absis estava decorat amb pintures murals, que actualment es conserven en el Museu Nacional d'Art de Catalunya, ja que foren arrencades desprÚs de la Primera Guerra Mundial per encÓrrec de la Junta de Museus de Barcelona.


En la part central trobem la mandorla, en l'interior de la qual es troba la figura solemne de Crist beneint amb la mÓ dreta i sostÚ un llibre amb la dreta. EstÓ vestit de forma curiosa, ja que la vestimenta estÓ dividida en tres parts: una que es veu en els punys, de mÓnigues molt cenyides; una t˙nica vermella, que es pot observar en el pit, el braš dret i en les cames; i un mantell blau amb les vores ricament ornamentades amb perles i altres motius.


Flanquegen al PantocrÓtor les figures del Tetramorf. En el costat dret es veu l'Óliga, representaciˇ de San Joan i a sota un Óngel que porta el sÝmbol del evangelista Marc, el lleˇ. En el costat esquerre estÓ representat sant Lluc, representat per un brau dins el medallˇ que sostÚ un Óngel. Al seu damunt caldria esperar trobar la imatge de Sant Mateu, que es representa amb una figura humana, per˛ en el seu lloc es va representar a l'arcÓngel Sant Miquel, patrˇ del temple.

Sant Miquel i imatges del Tetramorf conservats al MNAC      Imatges del Tetramorf conservades al MNAC

En el nivell intermig del tambor absidal trobem diverses imatges d'ap˛stols. OriginÓriament estaven acompanyats d'una inscripciˇ en que es podia llegir el seu nom. Amb el pas dels anys aquesta identificaciˇ s'ha perdut. TambÚ el deteriorament ha fet que les dues primeres figures de l'esquerra estiguin molt malmeses. El tercer personatge ha tingut mÚs sort, per˛ no ens ha arribat la seva inscripciˇ. A continuaciˇ trobem a Sant Pere, que reconeixem grÓcies a les dues grans claus que porta a les seves mans. A l'altra banda de la finestra absidal trobem a sant Pau, al que identifiquem grÓcies a la seva calvÝcie  A continuaciˇ estÓ sant Andreu, al que identifiquem grÓcies a la seva inscripciˇ.

Ap˛stols conservats al MNAc    Sant Pere, Sant Pau i Sant Andreu conservats al MNAC

TambÚ estÓ decorat amb pintures l'intradˇs de l'arc triomfal. En la part central trobem un Agnus Dei, forša deteriorat i sostingut per dos Óngels. A banda i banda trobem diverses figures de sants i ap˛stols en bust i nimbats.

Agnus Dei i un Óngel de l'arc triomfal conservat al MNAC        Detall de les pintures de l'arc triomfal

En l'interior del temple es pot contemplar una reproducciˇ de les pintures murals.


L'altre element caracterÝstic de Sant Miquel d'Engolasters Ús la seva torre de campanar. EstÓ adossada en el mur nord. TÚ planta quadrada i gairebÚ divuit metres d'alšada. Va ser constru´t pel mateix mestre que el de Santa Coloma.


En els tres pisos superiors s'obre una finestra geminada en cadascun dels murs.


Les finestres geminades estan dividides per un bloc monolÝtic de pedra, que fa de fust, sobre el que hi ha una altra pedra en forma de capitell trapezo´dal. Les finestres estan emmarcades entre lesenes cantoneres i un fris de tres arcs cecs.


Sobre les finestres del pis superior trobem un petit cap esculpit, algun dels quals estÓ molt deteriorat.

Detall de les finestres del pis superior    Detall de les finestres del pis superior

Cap esculpit


La porta d'accÚs es troba en el mur sud. Aquesta porta es va tapiar a principis del segle XX i es va obrir una de nova en el mur oest. Al seu costat es va obrir una finestra que permetia observar l'interior del temple, quan aquest estava tancat. En la darrera restauraciˇ es va tornar a obrir la porta del mur sud, formada per un senzill arc de mig punt adovellat, i es va eliminar la del mur oest.

Porta del mur sud      Mur oest


                         

Tornar al mapa d'Andorra

www.artmedieval.net