Província de Barcelona


Sant Esteve de Marganell
(Marganell, Bages)

41º 38,381'N ; 1º 48,072'E     
El lloc de Marganell està documentat per primera vegada l'any 924. El temple era la parròquia de la zona, documentat des de l'any 1143, quan el bisbe de Vic, Ramon Gaufred el van donar al monestir de Santa Cecília de Montserrat.


L'edifici ha estat modificat al llarg dels segles. En 1936 va ser profanada i abandonada. A partir d'aquest incident es decideix construir un nou temple, més proper al nucli urbà.  Recentment s'han consolidat les seves restes.

Vista general   Restes del temple


El temple es conserva actualment sense coberta. Si que es mantenen en peu els murs. que ens permeten descriure la seva planta.

Restes del temple      Interior del temple


Estava format per una nau, capçada a l'est per un absis semicircular, llis i sense cap finestra, posteriorment es va sobrealçar i s'ha va obrir una porta.

Interior del temple    Absis sobrealçat


En època moderna també es van obrir dues capelles laterals a mode de transsepte, de la que encara es conserva la del costat nord.

Capella nord    Interior del temple


També és va afegir posteriorment la torre campanar, adossada al mur sud.

Torre campanar    Torre campanar


El mur oest també va ser refet, tal i com consta en la porta d'accés, on es pot veure la data de 1824. Al seu damunt es va obrir una finestra circular.