Resum REVISTA 4 : COM ÉREM DESEMBRE DE 2000

Tornar a la pagina "revistes ja publicades"
Llegir la revista completa

Fragment: Editorial 
" COM ÉREM? " - amb interrogant o sense ell- sembla que serà a la fi el genèric d'aquest número quatre de "La Cisterna". I quin el seu contingut? De tot, imaginem, perquè de tot cap. Un sac sense fons. Una personal paella. Una falla feta de pressa, amb eixe "pensat i fet" tan característic -diuen-. Un intent d'assaig d'aproximació a una realitat llunyana o més recent. Una olla de Nadal, pilota embolicada amb fulla de col inclosa, evidentment!
Fragment: Itineraris pel terme. Voltant el Calamau.
Ara, quan ja esteu als peus del xicotet monticle -el "Calamau" a Xeresa; el "Calameu" a Xeraco- fóra l'instant d'aventurar la hipòtesi de l'anterior adjectiu "germans". Al nostre parer, el Calamau i la Barcella -munta-nyeta contínua cap a l'est- han estat l'origen comú dels dos pobles. (Entre parèntesi, posaria la mà al foc afirmant que pentanyien, uns 600 anys a. C., a la Contestània Ibèrica).

Contraportada

Fragment: L'Avenc de "Campanero.
El desconeixement de com és la cavitat i quin és el seu desenrotllament, a banda d'altres circumstàncies, és el que ha permés l'aparició de relats de llegenda, que s'han mantés fins a la data. Però tot té el seu costat bo i el que no ho és tant; per una part la falta d'exploració de la cavitat, ens permet ser un tant romàntics i pensar, Quins secrets guarda la de "Campanero"?, i els seus tresors, Moros?, -creus i espases; escuts i llances-, o més moderns, (de la nostra última guerra), Banderes roig-grogues; o Bíblies en Llatí?, i perquè no!, Prohibits poemaris; El nostre millor botí...! Però ja li arriba al nostre avenc la seua hora de la veritat, i és definitivament explorat.

Fragment: Com era el paissatge de Xeresa al 1956.

L'estiu esgotava els seus darrers dies, el dia era clar i el sol encara colpejava amb força el tos dels jornalers que treballaven al camp. Tot el món va escoltar el soroll d'un avió al cel, als més majors és vingué a la memòria els bombardejos de la Guerra Civil; sols havien passat 17 anys, en aquest cas venien en missió de pau. L'any havia començat amb la gelada de febrer que va llançar a perdre collites i arbres, però tots treballaven sense descans per recuperar el temps perdut, l'esperança omplia l'ànim de cadascú. Sí, cap a la meitat del mes de setembre un avió va recórrer el cel de Xeresa, era de l'exèrcit dels Estats Units, el nou aliat del règim.

Fragment: Com èrem com parlàvem

Va haver un temps a Xeresa en que els cabassos eren de palma de margalló, les cadires de bova de sèquia, les espardenyes d'espart de la muntanya i qui tenia les millors cordes era qui se les feia de cànem. Les cases si no tenien portella, tenien "entrades de carro" i les portes tenien portons i les finestres finestrons. Les teulades eren cobertes de canyís i teules.

Fragment: Recepta de cuina. Els pastissets de Nadal.

Com tot, també el que es menja té el seu moment i encara que es pot assaborir un patís de moniato al més de juliol, aquest dolç està més lligat a l'hivern que a la calor de l'estiu. Serà durant les festes de Nadal quan més profit se'n trau d'ells, però com que els ingredients emprats es troben a qualsevol estació, es preparen fàcilment tot l'any.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Pepita Clemente, Alicia Arlandis, Antonia Roselló, Antonia Velló, Marisa Bou, Lola Vicedo, Mª Lola Lloret, Mª José Arlandis, José Tomás Ivars, Marisol Bou, Elena Bou, Remedios Chuliá, José Antonio Llorca, Vicente Castelló, José Vicente Arlandis, Manolo Montoya, José Vicente Estruch, Fernando Lloret, Paco Martí, Adolfo Barbosa, José Lloret, Soledad Gómez, Lola Arlandis, Mª Consuelo Bou, Ana Burgos, Milagros Burgos, Adela Moscardó, Amparó Roselló, Isabel López, Mª Lola Ferragud, Vicente Pellicer, Juan Salvador Viñó, José Tomás Sendra, Francisco Méndez, Salvador Roselló, César Arlandis, Juan Bou, José Vicente Barbosa, Vicente Arlandis, Vicente Cardona, Oscar Páez, Federico Roselló i el mestre Ramon Navarro.
Fragment: Baralles pintades amb calç.

Consistia en fer una línia blanca amb calç des de casa el nuvi fins a casa la núvia si ambdós eren del poble-, però si u dels dos era foraster, la línia de calç anava des de casa la núvia, normalment, fins a l'eixida del poble bé al camí Gandia, ... o al camí Xeraco

Fragment: Apunts d'història antiga: Els Vich i Xeresa.

Sembla provat documentalment que la relació del llinatge Vich (llegir VIK) amb aquestes terres nostres, ve de poc després de l'època de la conquesta, quan Jaume I envià a Guillem de Vich per resoldre certes baralles entre Peníscola i Benicarló. El rei, agraït per la resolució i el bon afer, el recompensà fent-li donació de la vall de la Gallinera, Ebo, una casa a València i els senyorius de Xeresa i Alcodar.

Conta Francisco Bou que en maig de 1940, un avió va haver de fer un aterratge forçat a la platja de Xeresa i els xiquets amb el mestre anaren a vore’l. Ell es passà la vesprada dibuixant l'avió mentre els altres xiquets jugaven a futbol, i ens conta, que el del dibuix es igual al que hi havia a la platja, però que el Sol el va afegir ell -era per la vesprada- i els vaixells del mar també.

Anar al començament de la pàgina