QUBIPÈDIA

SÍMBOLS OLÍMPICS
Des de la implantació dels Jocs Olímpics de l’Era Moderna, els símbols que identifiquen aquest esdeveniment s’han anat perfeccionant i ampliant passant, en alguns casos, com el de les mascotes, a formar part més del marketing que de l’esport.

En tot cas, podem parlar dels següents símbols, que suposen un signe d’identitat d’aquest esdeveniment internacional:

  • Bandera
  • Lema
  • Medalles
  • Torxa
  • Peveter
  • Cartells
  • Mascotes
  • Emblemes
  • Himne

BANDERA
L’any 1913, Pierre de Coubertin va fer públic el símbol per excel·lència dels Jocs Olímpics: la bandera.

La bandera està formada per cinc cercles enllaçats de diferents colors (blau, negre, vermell, groc i verd) sobre un fons blanc. Amb els cinc cercles es volia representar els cinc continents reconeguts fins aleshores (Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa, i Oceania).

S’ha dit sovint que cadascun dels colors representa a un continent en concret, però el COI sempre ha rebutjat aquesta teoria.

Durant el Congrés de l’any 1914, celebrat amb motiu del vigèsim aniversari de la restauració dels Jocs, l’emblema va ser adoptat com a símbol olímpic i convertit en la bandera oficial del Moviment Olímpic. Va ser estrenada com a tal, durant els Jocs Olímpics d’Anvers l’any 1920.

Per més informació, veure la pàgina web de les banderes.

LEMA
El lema dels Jocs Olímpics és: Citius, Altius, Fortius

Tres paraules en llatí que signifiquen: Més ràpid, més alt, més fort

El lema està gravat al peveter que flameja amb el foc Olímpic.

Va ser ideat per Henri Didon, amic de Pierre de Coubertin.

MEDALLES
El premi que reben els atletes per haver guanyat una competició durant les Olimpíades és una medalla.

Les medalles es lliuren als atletes des dels primers Jocs Olímpics de l’Era Moderna, tot i que en aquell moment només eren considerats guanyadors els dos primers atletes d’una competició, i a més van rebre una corona d’olivera i una altra de llorer, respectivament, i un Diploma.

Actualment, les medalles es concedeixen al primer, segon i tercer lloc, i el metall és per ordre: or, plata i bronze.

PEVETER
La flama Olímpica, o foc Olímpic, evoca la llegenda mitològica de Prometeu, que va robar el foc a Zeus per lliurar-lo als humans.

Durant la celebració dels Jocs Olímpics de l’Antiguitat, a Olímpia, es mantenia encès un foc que cremava mentre duraven les competicions, essent aquesta tradició reintroduïda als Jocs Olímpics d’Amsterdam, l’any 1928.

Als Jocs Olímpics de Berlín 1936, es va realitzar per primera vegada una marxa d’atletes per transportar una torxa amb la flama, des de les ruïnes del temple d’Hera a Olímpia (Grècia), fins a l’Estadi Olímpic de Berlín.

Des d’aleshores, aquesta marxa es realitza cada any de celebració d’uns Jocs Olímpics, des d’Olímpia fins a l’Estadi de destí.

CARTELLS
Els cartells o pòsters s’han convertit també en un dels símbols dels JJOO.

El primer cartell anunciador es va dissenyar en motiu de les II Olimpíades, l’any 1900 a París. De fet, no n’hi va haver només un, sinó que es van dissenyar diversos cartells on es mostraven els nous esports incorporats a la competició.

Des d’aleshores, els pòsters de les Olimpíades han estat o bé una reproducció del programa de competicions o un cartell pròpiament dit, realitzat en diversos formats i distribuït arreu del món com a reclam anunciador.

MASCOTES
Les mascotes van fer la seva aparició amb les Olimpíades de Munich 1972. El marketing i l’avenç de les comunicacions tant pel que fa als mass-media com als transports, ha generat al voltant dels JJOO, de la mateixa manera que en altres esdeveniments, tota una sèrie de souvenirs que la gent adquireix com a record.

EMBLEMES
Els emblemes van començar a utilitzar-se durant les Olimpíades de Los Angeles (EUA) 1932. L’emblema és com un logo per identificar, la ciutat, el país, o simbolitzar algun fet o element rellevant del lloc on es celebren els JJOO. Els emblemes s’utilitzen no només com les mascotes, com a souvenirs, sinó com a segell identificador en cartes, programes, webs o qualsevol mena de documentació generada pels Jocs.


[Més Símbols] [TEMES GENERALS]