FEBRER

MERCE CUNNINGHAM

 

(Centralia, Washington, EEUU, 16 d'abril de 1919 - 26 de juliol de 2009)

Els seus inicis es troben en l'estudi del folklore, el claqué i els balls de saló. Coreògraf i ballarí format per Martha Graham, on va ser solista durant 6 anys, ella va ser qui va incitar a Merce per començar a coreografiar el 43. Dos anys després, abandona la companyia per iniciar la carrera en solitari.

Crea la seva pròpia companyia l'any 53. L'estreta col·laboració amb el músic John Cage va marcar l'evolució del seu estil abstracte, basant-se en el moviment pur lluny de qualsevol implicació emocional. El 52 va ser qui, per primera vegada, utilitzaria la música electrònica per a una composició.

La seva tècnica coreogràfica consistia en la combinació aleatòria d'una sèrie de moviments seleccionats. Ha creat prop de 200 obres per la seva companyia. Col·labora amb compositors i pintors de renom mundial. Rep diversitat de premis a Tokio, França i EEUU.

Diu que la tècnica de dansa és la disciplina de les pròpies energies i poder-les alliberar en el moment desitjat. També ha dit que l'essencial en l'educació del ballarí és la devoció, mantenir els músculs flexibles i el constant control de la ment sobre l'acció del cos.