GENER

GEORGE BALANCHINE

(St. Petersburg 22 de gener de 1904- New York 30 d'abril de 1983)

Va ser el geni que va redefinir el ballet. Va crear l'escola més rellevant de tots els temps: “School of American ballet”, la més gran companyia de ballet: “New York City Ballet” i va elaborar 425 peces coreogràfiques algunes d'elles verdaderes obres mestres.

Va canviar el ballet a més dinàmic i geomètric lluny de les formes lànguides de l'època romàntica. Era modest i es considerava més un artesà que un creador. La font d'inspiració era el mateix ballarí. Substitueix Diaghilev, icona del ballet rus.

Després treballa a Europa i més tard als E.E.U.U. Rep influència tant dels grans clàssics com de ballarins i mestres del jazz. Va fer gires per Sudamèrica i Europa. Diu que els ballarins arribem al públic amb la mirada, simplifica l'escenografia i el vestuari. Experimenta amb la relació música-dansa.

Alguns premis que va rebre:

La condecoració de la legió d'honor de França, el guardó del Kennedy Center, va ser membre del saló de fama de l'entreteniment de Hollywood, Senyor de l'ordre de Dannegbrog, Medalla d'or de la Soc. Nac. D 'Arts i Lletres d'EEUU de manera pòstuma i La Medalla Presidencial de la Llibertat als EEUU.