MARÇ

KATHERINE DUNHAM

 

Chicago 1909 - New York 2006

Ballarina i coreògrafa negra nord-americana. Estudia antropologia a la Universitat de Chicago per entendre la dansa primitiva. Després funda una escola de dansa que també funciona com a companyia i estrenen com a obra ben coneguda “Rhapsody”, l'any 1931 pel Chicago Beaux Arts Ball. La fundació Julius Rosenwald la va ajudar a estudiar balls indígenes del Carib i Brasil. Quan torna a Amèrica, treballa com a coreògrafa creant els ballets en els que utilitzava els balls nadius adaptats a la dansa moderna. Tracta sempre de mantenir els elements rítmics de la dansa negra, als que hi afegia les seves pròpies idees.

Les seves creacions més conegudes “Tropic Song” i “Bal Negre” que van tenir gran èxit a Broadway. També intervé en algunes pel·lícules com”Cabin in the sky” entre d'altres. A partir de l'any 1947 va realitzar gires per l'estranger amb la seva companyia. També escriu en una publicació “Journey to Accompong”.

Va crear la “Katherine Dunham Company”, que seria la primera companyia afroamericana de dansa contemporània. La companyia fa diverses gires a través del país, inclòs el sud segregacionista dels Estats Units. Va estar de gira a 57 països del món, a més dels USA.

Va ser professora del ballarí i coreògraf Alvin Ailey. Més que alumne, Alvin Ailey va ser, com tants d'altres, influenciat per Katherin Dunham i va estudiar la “Dunham Technique”.

Katherine Dunham funda la « Performing Arts Training Center (PATC) » el 1967. Aquest centre de formació de dansa utilitza l'art per eradicar la violència i la pobresa urbanes. Encara existeix amb el nom de « Katherine Dunham Centers for Arts and Humanities ».