NOVEMBRE

FRED ASTAIRE

 

Va néixer a Omaha (NEBRASKA) el 10 de maig de 1899. Va morir a Los Angeles (California) el 22 de juny de 1987. El seu nom real era FREDERICK AUSTERLITZ

Encara que la seva família era d'origen austríac, en Fred Astaire va néixer i es va criar als Estats Units. Des de molt petit, va destacar per les seves dots per la dansa. Va aprendre a ballar seguint l'exemple de la seva germana Ade le amb la que formaria un duet musical. Als onze anys, van debutar junts al teatre i van estar junts fins que en Fred va fer els setze anys. Junts van realitzar nombroses gires pel país i van protagonitzar grans èxits com "Over the top" . El 1917 tots dos van conquerir Broadway participant a les comèdies musicals de George Gershwin i de Jerome Kern . El 1932 la seva germana es va casar i en Fred va quedar sense parella artística, però aviat trobaria a la que seria la seva parella ideal i una bona amiga, la Ginger Rogers.

El 1933 va debutar al cinema apareixent breument a "Ànima de ballarina" de Robert Z. Leonard encara que la seva consolidació cinematogràfica li arribaria quan li van oferir un paper secundari amb la Ginger Rogers a "Volant cap a Río de Janeiro" , una producció en la que també van parcicipar Dolores del Río, Gene Raymond i Raoul Roulien. A mitjans dels anys 30, Astaire i Rogers ja eren una parella consagrada que va aconseguir les més altes quotes en pel·lícules com "Barret de copa" (1935), "Seguim la flota" (1936) o "Swing time" (1936). A partir de 1939 es va produir un llarg parèntesi durant el qual no van treballar junts però deu anys més tard van reaparèixer. Durant els anys seixanta, es va passar al claqué, del que va arribar a ser-ne el millor ballarí del món, per les interpretacions dramàtiques revalant-se d'aquesta manera com a un actor versàtil, encara que mai va abandonar del tot el gènere musical. El 1968 es va acomiadar del gènere però no del cinema, ja que la seva darrera incursió es va donar el 1981 a la pel·lícula de terror: Història Macabra.

El 1949, l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood li va concedir un Òscar honorífic pel seu “virtuosisme i contribució a l'art de la comèdia musical”, guardó que va ser entregat a Ginger Rogers . Gairebé tres dècades més tard, el 1974, va ser nominat com a millor actor secundari pel seu paper a "El colós en flames". Fred Astaire , va estar casat dues vegades, la primera amb Phyllis Baker Potter amb qui va tenir dos fills, Frederick i Ava; el segon matrimoni el va contraure el 1980 amb Robin Smith, una jockey professional, 44 anys més jove que ell.

Va ser conegut amb el sobrenom: El príncep de la dansa.