OCTUBRE

ALVIN AILEY

Nascut a Rogers, Texas, el 5 de gener de 1931.

En la seva obra coreogràfica, artista negre, expressa els sentiments comuns amb els seus germans de raça, sentiments sortits del cor i de dins l'ànima de l'home de color sensibilitzat pels ritmes secularitzats subjectes a ell. Té un estil eloqüent. El gest, producte d'una necessitat física, és un gest espontani, però presentat amb una forma elaborada des dels principis de la dansa moderna que aprèn dels seus mestres més valorats.

Al principi de la seva carrera artística, Alvin Ailey, s'imposa com a brillant ballarí, un remarcable intèrpret i igualment un excel·lent comediant.

No tarda a explotar totes les seves qualitats, entre els anys 58 i 60 presenta les coreografies “Blues suite” i “ Revelations ”, obres que s'imposen en aquesta època com a excel·lents coreografies.

Les seves primeres composicions es troben encara escrites al repertori del grup que forma el 1958 i que finalment fundà en l'organització cultural de New York city Center sota el nom d'” Alvin Ailey Center Dance Theater ”.

Fill de grangers de Texas, practica, a la seva joventut l'atletisme. No començarà a interessar-se per la dansa fins que assisteix a un espectacle de Katherine Dunham , mentre estudia llengües romanes a la Jefferson High School de Los Angeles , estudis que continuarà al col·legi estatal de Sant Francisco (51).

El 1949, coincideix a Los Angeles amb Lestern Horton, un coreògraf apassionat per l'etonologia. Després comença a estudiar amb ell i serà amb el seu grup (Lester Horton Dance Theatre) que farà els seus debuts com a ballarí el 1953.

El 1954 és convidat a participar a les representacions del Jacob's Pilow i balla a New York amb Carmen de Lavallada a “The house of flowers”. Després d'això, es decanta cap al show i el veurem en els programes de Broadway en llocs importants: “Sing, Man Sing” (1956) amb el cantant Harry Belafonte i Mary Hinkson, a “Jamaica” (1957) i a “Tiger, Tiger, Burning Bright” (1962).

Alvin Ailey s'estableix a Nova York i completa la seva formació de ballarí. Esdevé alumne de Marta Graham, d'Hanya Holm, de Doris Humphrey, de Charles Weidner i d'Anna Sokolow. Treballa el clàssic amb Hasel Shook.

Ballarà en nombroses companyies de dansa moderna com la de Donald McKayle , Anna Sokolow, Sophie Maslow...

EL GRUP

El 1958 funda la seva pròpia companyia formada únicament per ballarins negres: The Alvin Ailey Dance Theater, amb la qual fan gires a l'estranger, subvencionats pel departament d'estat van a Austràlia i a l'Extrem Orient. El 1964, per primera vegada, ve a Europa, a Londres i París. El 1966 participa al Festival d'art negre a Dakar. El 1970 va a Moscou i a l'Àfrica del Nord.

L'OBRA

El 1960 composa l'espectacle que el farà famós: “Revelations”, una transposició coreogràfica d'espirituals. En aquesta obra, demostra un gran talent coreogràfic que treballa amb habilitat, mestria i originalitat els temes afroamericans més característics.

Una perfecta coneixènça de múltiples disciplines de dansa moderna i, en particular, la de Marta Graham , també l'atracció intuïtiva per la música de jazz i pels cants espirituals negres li permeten, al debut de la seva carrera, d'exprimir en un estil personal que inspirà l'estil tradicional dels artistes coreogràfics de raça negra als EEUU.

Blues suite (1958)

Knoxville Summer of 1915 (1959)

Revelations (1960)

Roots of the blues (1961)

Hermit Songs (1961)

Reflections in D (1968)

 

Va ser convidat per col·laborar en moltes companyies com a coreògraf:

Masekela Language (1969)

Streams (1970)

Flowers (1971) (música de Pink Floid)

Cry (1971)

Mass (1971)

A song for you (1972)

Hidden rites (1973)

The mooche (1975)

Night creature (1975)

Progressivament, enriqueix el repertori del seu grup, no només amb les seves creacions, sinó amb les obres de Donald McKayle, Pearl Primus, José Limon i Ted Shaw, recuperant-les de l'oblit. Té el do de reunir els millors ballarins al servei de la dansa afroamericana. S'il·lustren principalment els ballarins negres: Dudley Williams, Clive Thompson i Judith Jamison, nascuda a Philadelphia l'any 1944, una estrella excepcional.

Va morir a New York el desembre de 1989.