FEBRER

NACHO DUATO

València 1957

BALLARÍ I COREÓGRAF

Neix a València. Comença la seva formació professional a la Rambert School de Londres, va ampliar els seus estudis a la Mudra School de Maurice Béjart a Brusel·les i va completar la seva formació a Nova York al The Alvin Ailey American Dance Centre. El 1980 va signar el seu primer contracte professional amb el Cullberg Ballet d'Esctocolm i, un any més tard, de la mà de Jirí Kylián, va ingressar al Netherlands Dans Theater a Den Haag (La Haya) a Holanda, on va ser nomenat coreògraf estable, al costat de Hans van Manen i Jirí Kylián, el 1988.

Pels seus èxits com a ballarí va rebre el 1987 el VSCD Gouden Dansprijs (Premi d'or de la dansa). La seva primera coreografia, Jardí Tancat (1983), amb música de Mari a del Mar Bonet, va guanyar el primer premi a l'Internationaler Choreographischer Wettbewerb (concurs coreogràfic Internacional) de Colònia.

Els seus ballets formen part del repertori de les més pretigioses companyies de tot el món, entre les que hi trobem el Cullbertg Ballet, el Netherdlands Dans Theater, Les Grands Ballets Canadiens, el Ballet de l'Òpera de Berlí, l'Australian Ballet, l'Stuttgart Ballet, el Ballet Gulbenkian, el Finnish Opera Ballet, el San Francisco Ballet, el Royal Ballet, l'American Ballet Theatre i el Paris Opera Ballet.

El 1995 va rebre el grau de Cavaller de l'Ordre de les Arts i les lletres que concedeix l'ambaixada francesa a Espanya. El 1998, el Consell de Ministres espanyol el va guardonar amb la medalla d'Or al mèrit de les Belles Arts. L'abril del 2000 va rebre a l'Òpera de Stuttgart el Premi Bendis de la Danse, en la seva IX edició, que otorga la International Dance Association , per “Multiplicidad. Formas de Silencio y vacío” (1999)

És premi Nacional de Dansa del 2003 en la modalitat de creació. Des del juny de 1990, invitat de l'Institut Nacional de les Arts escèniques i de la Música del Ministeri d'Educació i Cultura espanyol, Nacho Duato és director artístic de la Companyia Nacional espanyola de Dansa.