TOPONÍMIA BASCA

EL LLEGAT BASCOIDE A CATALUNYA I A EUROPA

Principal

Toponímia a Catalunya

Toponímia a Europa

Toponímia a la península ibèrica

Enllaços

Obres de referència

La cultura i llengua basques són un dels grans secrets i polèmiques de la antropologia i historiografia modernes. Les dificultats per emparentar aquesta llengua, i els aspectes polítics que s'hi barregen, fan que tota discussió sobre els orígens d'aquest poble es vegi contaminada immediatament per les fílies i fòbies que desperten.

En aquesta web partim de la base que durant molt de temps s'ha ocultat en la història de la península el veritable abast de la cultura basca al llarg dels temps. Tot i que els catalans són possiblement un dels pobles d'Europa que millor hem ressistit les manipulacions dels interessos polítics dels govern a que hem estat sotmesos, molts encara s'estranyen de que "Aran" vulgui dir "vall" en basc. El conte de fàbules dels celtíbers encara roman en els nostres subconscients, al costat de la "Caputxeta vermella o la "Ventafocs". No ens sembla una distorsió de la història especial. Ens sembla un capítol més de les distorsions exercides habitualment arreu del món.

I no diguem quan es parla del substrat basc a Europa. Podem apostar tranqui·llament que a cap aula d'història de cap país s'hi fa referència a les teories que parlen d'aquest substrat. Però això no és perquè no sigui el més plausible. És perquè desmunta tots els esquemes conceptuals sobre els quals estan han construïts els sentiments d'identificació nacional dels pobles europeus.

Aquesta pàgina convida tothom que vulgui a paticipar en l'intent de configurar un mapa toponímic basc i/o protobasc de Catalunya, la península ibèrica, i Europa, que reflexi el que sembla cada cop més indiscutible: que hi hagué un substrat protobasc relacionat amb l'home de Cro-magnon a tota Europa, previ a l'arribada dels pobles europeus, i que els bascos actuals són l'últim vestigi que en queda.

Tota aportació de qualsevol coneixement o assenyalament de possibles imprecisions que vulgueu fer, serà benvingut: evaiperet@terra.es