ArtXiu peRsonA  L   d'emi talens      

                           Dietaris Novel.les  Relats  Poemaris  Aforismes Fotografia

                                          

 

Xàtiva

Un pessic d'història

* A la cova Negra s’hi trobà un crani Neanderthal datat 30.000 anys a. C.

* La Saiti ibèrica era, juntament amb Ilici (Elx) i Dianium (Dénia) una de les ciutats més importants de la Contestania (territori que abastava des del Xúquer fins al Segura.

* El romans l’anomenaren Saetabis. I a l’època visigòtica va tenir un bisbat amb església a l’actual S. Feliu.

* Desprès del Califat fou indepent durant un breu període, desprès formà part de les Taifes de Dénia, València i Múrcia. També fou conquerida pels Almogàvers.

* Al segle XI es va crear la primera fàbrica de paper d’Europa, fet de palla i arròs que encara es coneix al Marroc com a paper xativí.

* Jaume I la va conquerir el 22 de Maig de 1244 i fins el 1707 fou la segona ciutat més important del regne de València.

* Les germanies hi tingueren especial importància i entre altres personatges el conegut de "l’encobert" que es feia passar per fill del rei mentre dirigia els desitjos de justícia del poble.

* Els fets militars de la guerra de Succeció feren que les tropes franceses i castellanes la cremaren el 26 de juny de 1707, desprès d’haver-la pres el 24 de Maig.

* A l’agost de 1708 començaren a reedificar-la i per imposició despòtica de Felip V l’anomenaren "Nueva Colonia de San Felipe" nom que va estar oficialment vigent fins a les Corts de Cadis en 1812. Des d’aleshores anomenem popularment "socarrats" als xativins.

* Entre les moltes fites arquitectòniques que conté la ciutat destacaríem: El castell, encara que d’oritge ibèric i romà, la major part de murs i torres són de tècnica islàmica o d’estil gòtic. L’església de San Feliu (1269), museu de l’Almudí (1545), l’Hospital (s.XV-XVI), església de Sant Francesc (s. XIV), Monestir de Sta Clara (1325) el qual fou fundat per la vídua de Roger de Lauria, ect.

Fotos:

La ciutat: palaus i  fonts

El castell

Fragment de: "A foc de Timbals"

 

Començarem el recorregut des de la Torre de l’Atmel.la, el camí ens conduirà a S. Feliu. Continuarem fins a la nevera quasi tota excavada a la roca i que s’usava des del s. XVII. Des d’aqui ens dirigirem cap a llevant per una senda clarament marcada.

Si ens aboquem amb cura a les muralles de l’aparcament del castell, podrem veure: com destaca la Torre del Sol d’entre la resta d’aquest paretó, cap a llevant la frondosa i fresca ombria de la falda de la Penya Roja, extraordinària mole de roca molt apropiada per a practicar l’escalada. I cap al castell veurem els torreons més alts del Castell Menor.

Una vegada visitat el castell eixirem per la Porta del Socors i començarem el descens, però abans podrem gaudir del paisatge amb la contemplació dels tres massissos: la Serra Grossa, el Benicadell i el més alt del tres, el Montcabrer a la serra de la Mariola.

 

Diumenge 17 de desembre:

9'10 hores: Passarem llista a l'estació de Catarroja (tindrem bitllet col.lectiu).

9'26 h.: Agafarem el tren fins a Xàtiva.

10'06: Arribada a Xàtiva, esmorzar i cafè a la mateixa estació. Seguidament començarem la pujada al castell.

13 h.: Tornarem a Xàtiva per la senda del Portet, en alguns trams està empedrada i en altres excavada en la roca.

13'15: Podem visitar el museu de l'Almudí on descansa el quadre de Felip V cap avall. Edificis i carrers medievals.

14'30 h.: Dinar al restaurant Moncho a l'Albereda