ArtXiu peRsonA  L   d'emi talens      

                           Dietaris Novel.les  Relats  Poemaris  Aforismes Fotografia

                                          

Dietaris

dissabte 09.06.06

 

.... Hem de veure com, en una mal dissimulada lluita per emportar-se la popularitat a la seua butxaca (o el gat a l'aigua), i en benefici de luxes i fastos de diversa capacitat mediàtica, recorren manipular i deixar sota mínims els pilars fonamentals de tota societat com són la sanitat i l'educació. Sembla existir un sentiment generalitzat d'aprofitar-se de tot i de tothom, una avarícia sense límits que acabaria amb tota una gallina dels ous d'or si aquesta existís. L'única gallina que tenim i deuríem curar és la nostra cultura, és a dir tot allò que al llarg dels segles ens ha estat útil per adaptar-nos al clima i a les característiques del nostre territori i que ara amb una frivolitat que esgarrifa s'està fent desapareixer alegrement - paisatge, formes de relació, identitat, llengua.... - ¿A canvi de...? Doncs d'un sistema de vida frenètic, un model calcac de l'americà, on el nombre d'insensats (o d'aprofitats) dominen no sols el mercat sinó la impunitat amb que l'èxit i els diners justifiquen abastament els delictes financers i fins i tot les atrocitats humanes..... I quan ja no en poden dissimular la pudor despleguen unes cortinetes de fum fetes de qualsevol convenient teixit....

      ..... L'escola, a l'igual que la resta d'àmbits, està patint les conseqüències (quants anys fa que ho venim advertint...?) Ara es trauen de la butxaca un "informe IVECE" amb el que sembla que volen trobar-hi solucions.... Hom deuria saber que un informe només informa del que li interessa al informant i deixa en dejú al "informat". Bé, d'informes en podríem treure un fum, per exemple....

"El factor clau del rendiment escolar

Als anys 60, un informe nordamericà que es va fer famós –l’anomenat informe Coleman- va posar de manifest que les diferències de rendiment entre els alumnes no es devien tant a la distinta qualitat dels centres als quals assistien com, molt principalment, a l’ambient sociocultural de les seves famílies. Aleshores, això es va interpretar freqüentment de manera simplista, arribant-se a dir que eren els fills de famílies amb menors recursos econòmics els que pitjors resultats obtenien, i que, en canvi, el millor rendiment es donava entre els fills de famílies pudents. Nombroses investigacions realitzades en tot el món a partir d’aleshores s’han vist obligades a clarificar molt més la qüestió. El principal causant no és el factor econòmic, sinó el factor cultural i, més pròpiament parlant, el factor sociocultural. Per aquest motiu molts nens procedents de famílies riques, però amb ambient sociocultural baix, treguin tan males o pitjors notes que nens procedents de famílies pobres i d’ambient sociocultural també pobre. I per això que nens de classes socials modestes, però amb una família que aprecia i valora la cultura i inverteix en ella, tinguin terreny guanyat.

En qualsevol cas, està més que demostrada la incidència de l’ambient sociocultural de la família en el rendiment escolar dels estudiants.

Quant a Espanya, els informes publicats fins ara per l’INCE han deixat àmplia constància d’aquesta dada.

Ara Bé: l’ambient sociocultural d’una família no es demostra només pel nombre de llibres que hi ha a casa, o per la insistència del pare o de la mare en la necessitat d’estudiar. Es demostra sobretot, com sempre, en l’exemple d’uns pares igualment dedicats als fills, interessats per la cultura en les seves distintes manifestacions, per la lectura, per l’estudi, per la millora professional de tots, començant per la pròpia.

Molts pares van preguntant-se aquests dies què fer davant dels suspensos que el seu full o la seva filla han portat a casa. ¿Classes particulars? ¿Assistència a alguna acadèmia o curs de reforç?

És possible que alguna d’aquestes coses resulti pertinent. Però en la major part dels casos, allò verdaderament pertinent és un canvi d’actitud dins de casa. Cosa difícil. Sobretot en vacances."

Manuel Parra i Cabello
Estiu 1999

.... En tot cas l'educació és quelcom massa important com per deixar-la en mans de polítics i comerciants.....

INDEX