ArtXiu peRsonA  L   d'emi talens      

                           Dietaris Novel.les  Relats  Poemaris  Aforismes Fotografia

                                          

 

CRÍTICA // CINE: 'SER Y TENER', els nens, l'educació i el temps

• Pel.lícula bonica, immensa, sobre la forma de vida en una escola rural francesa.


QUIM CASAS. El Periódico


DIRECTOR Nicolas Philibert
INTÈRPRETS Georges Lopez i els alumnes de l'escola rural de St. Étienne-sur-Usson (Alvèrnia, França)
PAÍS França
ANY 2002

.....però també és una pel.lícula sobre el pas lent del temps, sobre l'art de relacionar-se i les dificultats per comunicar-se, sobre la soledat, la llunyania, la recerca d'afecte, la incomprensió i l'angoixa del dia a dia.....

...........En la resta del film aconsegueix que els personatges, nens, pares i mestre, desenvolupin les seves tasques de sempre sense que la presència de l'equip de filmació els coarti gens ni mica. Philibert va aconseguir guanyar- se la seva confiança, i aquesta es tradueix en la completa harmonia entre el que passa a l'escola i el que capten les imatges.
El poble, l'aula, semblen aïllats de la resta del món. En l'escena inicial, uns pagesos intenten controlar un grup de vaques sota una intensa nevada i un d'ells es molesta pel soroll llunyà d'un cotxe. No és estrany que, en aquesta situació d'aïllament i estranyament, Philibert atorgui tanta emoció, i tan sentida, a la soledat del professor quan s'acaba el curs.
El crític de Le Monde va escriure que era un dels finals més bells de la història del cinema, i de raó no n'hi falta.

©Noticia publicada a la pàgina 64 de l'edició de Divendres, 2 de gener de 2004 de El Periódico

Llega a España el premiado documental francés Ser y tener

LA VANGUARDIA,

DIEGO MUÑOZ - 02/01/2004
Madrid. – Esta semana se estrena en las pantallas españolas un documental francés lleno de emoción y premios sobre una institución: la escuela rural, que está en peligro de extinción por el éxodo de los habitantes de los pueblos a las grandes ciudades, pero que todavía sobrevive...

....El documental muestra una escuela rural en apariencia idílica: niños traviesos, maestro cincuentón comprensivo... Pero también refleja una sociedad en crisis de valores a la hora de educar a los hijos. “Hay una falta de solidaridad en el mundo actual que se rige bajo el signo del dinero. Por eso propongo una vuelta a la sociedad anterior a la televisión y la violencia, en la que impere el razonamiento y el debate.” 

© LA VANGUARDIA, DIEGO MUÑOZ - 02/01/2004

CARTELERA DE CINE: LOS ESTRENOS DE HOY,

"Las invasiones bárbaras"

    Los bárbaros llegan al imperio. Arcand retoma en "Las invasiones bárbaras" su filme "El declive del imperio americano". El filme reúne a los mismos actores, 16 años después, para tratar "el retorno a la edad media". "La cultura occidental, la que nació con Dante y Montaigne, está a punto de desaparecer".    

LLUÍS BONET MOJICA - 19/12/2003

     .... Sin embargo, en estos encuentros y desencuentros verbales subyacía una mirada ácida sobre un imperio en descomposición. El de nuestro mundo civilizado. La falta de ideales, la neurótica búsqueda de una felicidad basada en el consumo más desaforado, la conservadora e inquietante presencia de Reagan en la presidencia norteamericana, la desorientación de los jóvenes....

....El imperio estaba siendo acosado por los bárbaros, y éstos, como era previsible, ya han llegado en la película filmada por Denys Arcand dieciséis años más tarde. Con un George W. Bush que convierte casi en simple aficionado a aquel actor de segunda que era Reagan. En "La invasión de los bárbaros", el director quebequés recupera a los mismos intérpretes y su mirada es ahora más cínica, escéptica y desencantada. Presentada a concurso en el último Festival de Cannes, la película obtuvo los premios a la mejor actriz (Marie-Josée Croze) y mejor guión, por supuesto original del propio Denys Arcand.....

......En declaraciones realizadas durante la presentación en Cannes de "Las invasiones bárbaras", Arcand evidenciaba su pesimismo al decir: "Cuando una civilización inicia su declive es invadida por bárbaros venidos de todas partes. En el terreno biológico se suceden las grandes epidemias: el sida, la neumonía atípica... Y están la inmigración salvaje de gente desesperada, la droga incontrolada que circula por todas partes. El imperio americano está siendo invadido por los bárbaros y por eso hago una breve referencia a los atentados del 11-S. Se atacó al corazón del imperio, y el imperio contraatacó. Las guerras santas se van a multiplicar. Para Rémy, el protagonista, que es historiador, estamos volviendo a la edad media. Por ejemplo, con la cruzada de Bush en Iraq. Piensa que la cultura occidental, la que nació con Dante y Montaigne, está a punto de desaparecer".

© LLUÍS BONET MOJICA. LAVANGUARDIA, Barcelona 19 Desembre 2003.

CRÍTICA // CINE
'LAS INVASIONES BÁRBARAS', el declivi de les idees
• Nova reflexió de Denys Arcand sobre la caiguda de l'imperi occidental

QUIM CASAS

DIRECTOR Denys Arcand
INTÈRPRETS Rémy Girard, Stéphane Rousseau
PAÍS Canadà
ANY 2003

.......No és cap metàfora. El canadenc Denys Arcand no és precisament el més subtil dels cineastes. Va directe al gra, encara que a vegades li pesi la redundància, com ja ho va fer en la seva primera i molt aclamada pel.lícula, El declive del imperio americano.

.........Aquest esquema no és precisament nou: una colla d'antics companys també es reunien a Els amics d'en Peter perquè un d'ells els comuniqués que tenia una malaltia greu. Però el tarannà més intimista de la pel.lícula de Kenneth Branagh és reemplaçat aquí per constants i a vegades abusives reflexions sobre el que és humà i el que és diví.
La parella, els fills, la fidelitat, els amors ocults, les drogues, la distància afectiva entre generacions, els exercicis d'onanisme cultural, la submissió a la feina i els vaivens polítics són els temes que s'hi repassen amb un estil entre dramàtic, agredolç i estrident, d'efectes parcialment aconseguits. Arcand s'ofega en algunes fases en les seves pretensions, mentre que en altres moments deixa anar una fina ironia. El millor és la definició del fill del malalt i com encara la situació. La resta és retòrica.


© Noticia publicada a la pàgina 56 de l'edició de Dimecres, 24 de desembre de 2003 de El Periódico - edició impresa

Entre bárbaros

...

....Kavafis, podía anhelar el advenimiento de unos bárbaros primitivos pero llenos de fe, toscos pero henchidos de candor. No los habrá, porque ya están aquí: son tan escépticos como nosotros, pero brutales y toscos como cualquier bárbaro. Están en la política, en los despachos de programación de la tele, y como hemos visto, hasta en la industria lechera, que no debería ser maligna aunque fuera por una cuestión de imagen. No sé si Dios se retira, como dijo aquél, pero la inteligencia sí, como sostiene Arcand en la hermosa película que encabezaba este comentario. El drama es que Bush Niño no sólo no se parece a Lincoln o Jefferson (o, por lo menos a Clinton), sino que es una mezcla de cura analfabeto y speaker de un concurso de Miss Camiseta Mojada. 

© Emilia Piera. LEVANTE EMV. Dijous, 8 gener 2004