Província de Lleida


Col·legiata de Santa Maria de Castellbó
(Castellbó i Montferrer, Alt Urgell)

42º 22,581'N ; 1º 21,448'E
Es va començar a construir en el segle XIII, sobre l'església parroquial de Santa Maria. L'any 1436 es va fundar la col·legiata pel Vescomte de Castellbó Eugeni IV. 

Vista general

El temple és bàsicament gòtic, si bé manté encara una tradició constructiva i escultòrica romàniques. Té una gran nau acabada en una capçalera trilobulada, amb un gran absis principal i dues absidioles en els murs nord i sud. Tots ells tenen planta semicircular i van ser construïts en època romànica.

Vista lateral       Absis

El temple ha patit nombroses modificacions, ja que s'hi van afegir capelles laterals i es va refer la volta en diverses ocasions. En 1955 es va produir la darrera restauració, dotant l'interior d'un aspecte neomodernista.

La façana es troba en el mur de ponent. Està formada per tres arcs apuntats en gradació. Dues parelles de columnes serveixen de suporta a les arquivoltes. Els seus capitells estan esculpits amb motius vegetals estilitzats.

Portalada

Capitells portaladaCapitells portalada


La forja de la porta, malgrat estar feta a finals del segle XIV o principis del XV, és de tradició romànica.


Detall forja

Detall forjaDetall forja


Sobre la porta hi ha un fris decorat amb boles i dos caps humans.

Cap humà del fris         Cap humà del fris

Tornem a trobar unes boles en el cercle més exterior de l'ull de bou que s'obre en aquest mur.

Ull de bou

Corona la façana un campanar de planta rectangular molt ampli de tres ulls, sobre el que trobem un de més petit d'espadanya amb dos pisos de petits arcs.


Tornar al mapa de l'Alt Urgell

Tornar al mapa de Lleida

www.artmedieval.net