Província de Barcelona


Capella de Santa Maria de Palau
(Barcelona, Barcelonès)

41º 22,935'N ; 2º 10,740'E
Formava part de la Comanda Templera de Palau. Era la central de l'ordre del Temple a Barcelona i en un principi depenia de la casa templaria que hi havia a Palau-Solità. Amb el temps la seu de l'ordre es traslladà a Barcelona. 


La capella és la única part que ens ha arribat de la comanda. Va ser edificada l'any 1246 per ordre del comanador  Pere Gil. En l'actualitat el que observem és essència aquest temple, si bé ha patit nombroses modificacions amb el pas dels segles. Està formada per una única nau, dividida en sis trams mitjançant cinc arcs apuntats. Les voltes són de creueria gòtiques. 

La portalada del carrer Ataülf conserva encara alguns dels elements romànics que la formaven. Va ser refeta per Elies Rogent en 1885. Està formada per un arc de mig punt amb unes motllures que el decoren. La central està esculpida amb motius de zig-zag. 


Les motllures es recolzen en dues mènsules esculpides. La del costat esquerre representa a un personatge masculí, mentre que la del costat dret és una figura femenina. Tots dos estan coronats i segurament representaven a alguns monarques de l' època. Per les seves traces, es creu que van ser tallades a mitjans del segle XIII. 

Mènsula esculpida amb la figura d'un Rei        Mènsula esculpida amb la figura d'una Reina

La llinda i el timpà són de factura moderna.