Província de Barcelona


Església de Santa Maria
(Balsareny, El Bages)

41º 51,768'N ; 1º 52,666'E     
Església situada dins l'antic terme del castell de Balsareny. Al seu voltant va començar a créixer l'actual població, de la que n'és la parroquial. La primera vegada que apareix documentada  com a parròquia data de l'any 1032. 


L'església actual es va construir en el segle XIII, encara en estil romànic. Però aquest edifici va ser totalment modificat entre els segles XVI i XVII. El temple tenia una sola nau, a la que se li van afegir dues més. Aquesta nova distribució és molt evident en la façana oest, on podem veure un cos central, fet amb carreus disposats en fileres regulars, perfectament diferenciats dels carreus de la part moderna.


És precisament aquest mur oest on veiem les restes més importants del temple romànic. Com ja hem comentat, es tracta de la part central d'aquest mur, fins el nivell de la cornisa. El campanar, que corona aquest mur, és de factura moderna.


Entre la cornisa i la rosassa, també moderna, trobem les restes de l'antiga finestra, de mig punt, que il·luminava el temple des del frontís.


L'interior del temple ha perdut totalment l'empremta romànica.


A l’interior del temple, dins una capella feta recentment i que evoca els orígens romànics del temple, es conserva una interessant imatge d’un Crist jacent, de l’escultor Josep Cañas.


En aquest absis modern, acompanyant al Crist jacent, es troba una pica baptismal, procedent del temple de Ladernet, avui en runes.