Província de Barcelona


Santa Eugènia de Berga
(Santa Eugènia de Berga, Osona)

41º 54,156'N ; 2º 17,014'E     
Les primeres notícies que ens han arribat  d'aquest temple, situat al bell mig del poble, són de l'any 917. D'aquest temple, que originàriament estava dedicat a Santa  Cecília, no ens ha arribat res. L'edifici actual és fruit de dues etapes constructives diferents. En l'any 1050 es consagra l'església desprès d'haver-la renovat completament. Aquest temple tenia una sola nau acabada en un transsepte en el que s'obrien tres absis semicirculars, sense decoració. Aquests estaven dedicats a Santa Eugènia, a Sanat Cecília i el darrer a Santa Maria i Sant Jaume.


L'any 1173 es torna a consagrar el temple desprès d'haver-lo reformat profundament. S'amplia el creuer i es construeixen un cimbori rematat per una torre de campanar i la portalada del mur oest.   


La nau i el creuer estan coberts amb volta de canó. En la seva intersecció s'alça el cimbori, que interiorment té forma de cúpula sostinguda per trompes.


El cimbori té planta octogonal. Està decorat amb un fris d'arcs cecs sobre el que trobem un de dents de serra. Sobre el cimbori s'alça una torre de campanar de planta quadrada. Té tres pisos d'alçada. En el primer trobem dues finestres de mig punt en cadascun dels costats. En el segon pis trobem dues finestres biforades emmarcades entre lesenes cantoneres i un fris d'arcs cecs fets amb  pedra rogenca. En el pis superior es repeteix aquest esquema amb l'única diferència que les finestres són triforades. 

Cimbori i torre campanar            Cimbori i torre campanar

 


La majoria dels arcs cecs i lesenes que decoren els murs laterals del temple es van afegir durant la restauració que es van fer a meitats del segle XX, quan es van eliminar les naus adossades al llarg dels segles i es van refer completament les façanes nord i sud.

Mur lateral i torre    Mur lateral i torre

La porta principal es troba en el mur oest. Es va realitzar en el segle XII i es creu que va ser obra del taller de Ripoll.


Està formada per cinc arquivoltes decorades amb motius vegetals, entrellaçats i aus.

Detall de les arquivoltes    Detall de les arquivoltes


Aquestes es recolzen directament en el mur i dues parelles de columnes.


En els seus capitells es representen elements vegetals, animals i també trobem figures humanes.

Detall capitell de la portalada  Detall capitell de la portalada  Detall capitell de la portalada  Detall capitells portalada


Corona la façana una senzilla rosassa, parcialment restaurada.

Façana oest    Rosassa