Província de Lleida


Sant Serni de Cabó
(Cabó, Alt Urgell)

Són poques les notícies que es tenen d'aquest temple. De fet la primera referència escrita no la trobem fins l'any 1391. Posteriorment, en construir-se un nou temple, va deixar d'exercir com a parròquia i es va abandonar.

Vista general i absis lateralMur est i restes de construccions anteriors

La seva estructura s'ha modificat al llarg dels anys. Actualment el temple té una única nau de planta rectangular amb una capçalera on hi podem trobar dos absis un orientat al nord i l'altre a l'oest. Sembla que originàriament podíem trobar un altre absis en el mur est, tal i com es pot deduir gràcies a un arc avui tapiat. La coberta és de volta de canó.

Sobre el creuer s'alça una cúpula coberta amb volta de quatre sectors, poc freqüent i a la que posteriorment se li van afegir uns nervis ornamentals. Exteriorment podem observar un petit cimbori de planta quadrada, que té en el seu costat est un campanar d'espadanya de dos ulls.

Sorprèn que l'absis del costat oest té tres finestres de doble esqueixada i en canvi el principal només en té una. Aquest fet i les restes de murs que podem trobar junt al mur est del temple, fan pensar que la distribució original del temple era perpendicular a l'actual i per tant l'absis de l'oest era el principal i el del costat nord el lateral. En el mur del costat sud també hi hauria un absis formant una capçalera trilobulada.


Tornar al mapa de l'Alt Urgell

Tornar al mapa de Lleida

www.artmedieval.net