Província de Barcelona


Sant Romà de Sau
(Vilanova de Sau, Osona)

41º 58,219'N ; 2º 24,455'E
Temple documentat per primera vegada en 1025. L'edifici actual es va consagrar l'any 1061. L'any 1949 es va començar a construir l'embassament de Sau. Les o0bres es van perllongar fins el 1969 i a partir d'aquell moment les aigües del riu Ter van cobrir l'església i tot el temple. Des d'aleshores la silueta del campanar sobresurt de l'aigua i en anys de sequera, com va ser el 2005, es pot observar tot el temple.

Vista general

El temple estava format per una sola nau coberta amb volta de canó. Originàriament la nau estava acabada en un absis semicircular, que es va eliminar al segle XVIII, moment en que també es va canviar l'orientació del temple i es va dotar al campanar d'una teulada piramidal. Prèviament s'hi havien afegit capelles laterals i sobrealçat a la coberta.

Vista generalCampanar

 


L'element més característic és el campanar de torre, amb planta quadrada. Format per tres pisos. En el segon pis hi trobem un parell de finestres geminades en cada costat. Per sobre seu hi ha un fris d'arcuacions cegues i un altre de dent de serra. En el tercer pis hi ha un gran finestral de mig punt a cada mur sobre la que hi trobem una motllura on reposa la teulada.


Tornar al mapa d'Osona

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net