Província de Lleida


Sant Romà de Valldarques
(Coll de Nargó, Alt Urgell)

42º 9,097'N ; 1º 13,694'E
No coneixem exactament quan es va edificar aquest temple, si bé el lloc de Valldarques ja apareix anomenat en documents del segle X.

Vista general

Temple d'una sola nau coberta amb volta de canó i acabada en un absis semicircular. Aquest va ser tapiat i actualment no és visible des de l'interior del temple. També en època tardana s'hi va construir un cor elevat als peus de la nau.

Vista general

L'absis és molt senzill i únicament només destaquen el fris de prismes rectangulars que trobem sota la teulada i la finestra de doble esqueixada que s'obre en la part central.

Vista general

La porta d'accés es troba en el mur sud. Es de factura molt senzilla i està formada per dos arcs de mig punt adovellats i en gradació. En aquest mateix mur es va adossar posteriorment una sagristia.

Porta d'accés

Adossada al mur nord trobem la torre de campanar. S'alça tres pisos per sobre de l'alçada de la nau. Aquests estan decorats segons el mètode llombard. El primer pis tenia finestres geminades en tots quatre costats, però actualment estan parcial o totalment cegades. Sobre elles podem trobar dos arcs cecs decoratius. En el segon pis es repeteix l'estructura de l'anterior. En aquest cas el fris d'arcs cecs té el doble d'arcs. Aquests arquets estaven pintats, com encara es pot veure en alguns petits fragments del mur nord i est. En el tercer pis no trobem finestres geminades, si no dos ulls de bou en cada mur, coronades per dos arcs cecs.

Campanar        Detall finestra del campanar

Malauradament el pas dels segles està passant factura al temple. Els murs laterals es van separant i perilla l'estabilitat de la volta. Per això ja fa temps que es va reforçar el mur sud amb dos contraforts, però aquesta mesura no va ser suficient i va caldre reforçar-los amb uns elements metàl·lics.


Tornar al mapa de l'Alt Urgell

Tornar al mapa de Lleida

www.artmedieval.net