Província de Tarragona


Església de Sant Ramon
(El Pla de Santa Maria, Alt Camp)

41º 22,116'N ; 1º 17,375'E
Edifici construït entre els segles XII i XIII. Va patir nombrosos desperfectes durant la guerra dels Segadors. Però els pitjors moments els va viure al segle XVIII, quan va perdre la condició de parròquia, en construir-se un nou temple en el centre de la població del Pla de Santa Maria. Per a la construcció d'aquest nou temple es van fer servir els blocs de pedra de la construcció romànica. Fou gràcies a l'oposició dels veïns que s'aturà la demolició del temple i es procedí a la seva restauració. A mitjans del segle XIX es va canviar l'advocació de Santa Maria per la de Sant Ramon de Penyafort. Durant la Guerra Civil es van cremar gran part dels retaules i del mobiliari litúrgic del temple. 

Vista general

Té planta de creu llatina amb una única nau acabada en un gran absis semicircular. La nau està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, mentre que els braços del creuer estan coberts amb volta d'aresta. Sobre el creuer s'alça un cimbori d'època barroca, tot i que és probable que existís un de previ romànic.

Capçalera

La portalada és l'element més interessant del temple. Està situada en el mur sud. La formen set arquivoltes de mig punt protegides per un guardapols decorat amb motius florals i entrellaçats. 

Detall portalada


Les arquivoltes es recolzen en capitells ricament esculpits que es sustenten alternativament en columnes llises o directament en el mur. Els capitells tenen esculpits motius vegetals i tiges entrellaçades. Els dos capitells més exteriors, que corresponen al guardapols, tenen esculpides figures religioses i les columnes no arriben al terra. 

Capitells de la portaladaCapitells de la portalada

Detall capitell de la portaladaDetall capitell de la portalada


La primera arquivolta  està esculpida amb disset àngels, un per dovella.   La quarta també està decorada però amb motius florals, els mateixos que podem trobar en l'arc que envolta al timpà. A la part central d'aquest arc podem veure una mà en acció de beneir.

Detall arquivoltes


A la llinda podem trobar a la Verge Maria amb el Nen a la seva falda envoltats per una mandorla. A banda i banda trobem dos àngels. En el costat dret s'observen tres figures, que podrien representar als tres Reis Mags, ja que porten corona. Les figures del costat esquerre són de més difícil identificació.

Detall llinda

Detall llindaDetall llinda


Sorprenen tres blocs de pedra esculpits amb els mateixos motius florals que la quarta arquivolta i l'arc de la porta, que estan just a sobre de la portalada.

Detall escultòric de la façana


També es poden veure les restes d'un porxo que protegia la porta d'entrada. De les restes dels suports que trobem empotrats a la paret, podem deduir que aquest havia d'estar cobert amb una volta de creueria. Es desconeix si es va arribar a construir o senzillament s'ha perdut.

L'altre element característic del temple són les mènsules esculpides que recorren l'edifici per sota la teulada. Estan decorats bàsicament amb caps humans i figures grotesques. També podem trobar elements geomètrics i vegetals.

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsules esculpidesMènsules esculpides

Mènsules esculpidesMènsula esculpidaMènsules esculpides

Mènsula esculpidaMènsula esculpidaMènsula esculpida


Pel que fa a l'interior, destaca la decoració dels capitells de les pilastres del creuer, on trobem esculpides escenes de l'Antic Testament. També podem trobar elements esculpits en les claus de volta del transsepte.
Tornar al mapa de l'Alt Camp

Tornar al mapa de Tarragona

www.artmedieval.net