ProvÝncia de Barcelona


Sant Pere Sacama
(Olesa de Montserrat, Baix Llobregat)

42║ 34,118'N ; 1║ 54,798'E
Temple documentat en el segle X. L'edifici que podem contemplar en l'actualitat Ús el resultat de diverses modificacions patides al llarg dels segles. Durant els segles XI i XII es van afegir algunes elements, que li van configurar la imatge que podem contemplar avui en dia. En  el segle XVIII es van produir noves reformes, que van afectar a la volta de la nau i a la portalada. 

Vista del temple des del castell

El temple estÓ format per una ˙nica nau de petites dimensions i acabada en un absis semicircular.  

Vista general

L'absis es va decorar externament amb arcs cecs d'estil llombard i dues lessenes, de les quals nomÚs se n'ha conservat una. 

Detall decoraciˇ de l'absis


Interiorment tÚ dues fornÝcules que no arriben al nivell del terra. La coberta de la nau va ser refeta en el segle XVIII, seguint els cÓnons barrocs. 

Interior del temple                 vInterior de l'absis


Durant aquesta reforma tambÚ es va substituir l'antiga portalada del segle XII, per l'actual. EstÓ situada en el mur oest i estÓ formada per un senzill arc de mig punt adovellat. La portalada del segle XII tambÚ era de factura molt senzilla, per˛ com a mÝnim tenia dos columnes amb capitells esculpits, que actualment decoren una casa particular.  

Fašana oest

Al davant del temple encara podem contemplar les restes del castell de Sacama. Es va edificar en el segle X aprofitant dues parets de roca que forma la pr˛pia muntanya. Encara es poden veure alguns petits fragments dels seus murs. En el segle XII s'hi van fer algunes reformes, per˛ que no van modificar gaire la seva estructura.  

Recinte del castellRestes del mur oest del castell 


Tornar al mapa del Baix Llobregat

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net