Província de Barcelona


Sant Miquel de Lillet
(La Pobla de Lillet,  Berguedà)

42º 14,555'N ; 1º 59,603'E
Temple situat a pocs metres de la canònica de Santa Maria. No es coneix exactament quins són els orígens de l'església. Algunes fonts especulen amb la possibilitat que fos aquesta la primera església de Lillet, consagrada l'any 833. Altres estudiosos, en canvi, apunten a que es podria tractar de la capella del castell, avui desaparegut. Altres més prudents afirmen que era una capella votiva o secundària del cenobi. 

Igual que la canònica, va restar abandonada durant molts anys, fins que fou restaurada en 1932. Ens trobem davant d'un dels pocs exemples de temples de planta circular construïts a Catalunya. La nau rodona està coberta amb una cúpula semiesfèrica refeta i amb una clau de volta moderna. 


Orientat a l'est trobem un petit absis semicircular, que curiosament, com la resta del temple, no té cap finestra. 


L'única obertura que té el temple correspon a la porta d'accés. És de factura molt senzilla, formada per un arc de mig punt adovellat. 


Sobre la porta podem veure un dels pocs elements decoratius que té el temple. Es tracta d'una senzilla creu esculpida en pedra. La filera de carreus situada just a sota, està formada, a mode de fris, amb peces petites i disposades verticalment. Sota la teulada trobem un altre fris, en aquest cas format per pedres que s'alternen amb espais buits. 

Creu sobre la porta     Vista general