Província de Lleida


Sant Esteve de Tuixén
(Josa i Tuixén, Alt Urgell)

   42º 13,896'N ; 1º 33,988'E    
El temple que podem contemplar avui en dia data de finals del segle XI, tot i que anteriorment ja havia existit un altre temple. Al llarg dels segles ha patit nombroses remodelacions que han variat la fesomia original.

Vista general

El temple es va construir amb una única nau coberta amb volta de canó. Es desconeix com era la capçalera del temple original. L'actual, de forma quadrada, va ser afegida posteriorment, com les capelles laterals, que trobem en els murs nord i sud.

La porta d'accés al temple es troba en el mur oest, formada per un arc de mig punt. El campanar de torre es va afegir en l'angle sud-oest. En el pis superior s'obren diverses finestres de mig punt, dues en el mur oest i una en la resta. 

L'interior del temple conserva un preuat tresor: una talla policromada de la Verge Maria amb el Nen a la falda, de finals del segle XII o principis del XIII. En el segle XX va ser restaurada en excés, repintant-la. És una talla de tradició bizantina, molt freqüent per aquella època en el sud de França.