ProvÝncia de Tarragona


Sant Miquel de Montblanc
(Montblanc, Conca de BarberÓ)

41║ 22,560'N ; 1║ 9,746'E    
Es tracta d'un temple de finals del segle o principis del XIII, que va ser constru´t fora el primer recinte de muralles de la vila. 

Fašana principal

A principis del  segle XIV Montblanc va viure un moment d'expansiˇ i de prosperitat econ˛mica que va obligar a reformar aquest temple i el de Santa Maria, ja que no podien allotjar a tots els fidels. L'esglÚsia romÓnica de Santa Maria, al centre de la poblaciˇ, es va enderrocar totalment per construir un nou temple g˛tic, mentre que la de Sant Miquel va conservar part del mur oest, amb la seva porta d'accÚs.


La porta estÓ formada per un gran arc de mig punt, amb dovelles molt ben polides i amb una motllura que recorre l'exterior de l'arc a mode de guardapols. En l'interior d'aquest arc trobem dos mÚs en gradaciˇ. Els dos arcs mÚs exteriors es troben recolzats en dues parelles de fines columnes amb els capitells llisos.


En la porta encara es conserva part del forrellat de l'Ŕpoca, de factura molt senzilla.

Detall del forrellat    Detall del forrellat

En l'angle sud-oest del temple s'alša una esvelta torre de campanar. En Ŕpoca barroca es van cegar les finestres del pis de campanes i es va construir un pis mÚs.


Ens trobem amb un dels temples constru´ts amb arcs de diafragma, que sostenen un teginat de fusta realment interessant.


Entre finals del segle XIV i principis del XV es construeixen tres capelles en cadascun dels murs laterals, aprofitant l'espai que hi havia entre els contraforts dels arcs.


Entre 1784 i 1788 es va construir un nou presbiteri, es va cobrir el temple amb una nova volta de totxana barroca i es van recobrir de calš els seus murs. En 1939 es va comenšar a desmuntar la volta barroca, per deixar a la vista el teginat g˛tic.


Ens trobem amb el teginat millor conservat i de majors dimensions de tota Catalunya. Ens els darrers estius s'han estat portant a terme diverses campanyes de restauraciˇ, que han permŔs tornar-li tota la seva esplendor.


Durant aquestes tasques de restauraciˇ s'han descobert diverses figures policromades, bÓsicament de motius geomŔtrics o d'animals fantÓstics com una sirena amb doble cua, un cavaller amb llanša, motius herÓldics o grius. Aquestes imatges les trobem en les mŔnsules i en les tauletes que hi ha en les separacions entre les bigues. 

Detall del teginat g˛tic     Detall del teginat g˛tic

En el segle XIX el temple va patir diversos saqueigs que van malmetre la seva estructura i tambÚ es van perdre els seus retaules. Durant la Guerra Civil es va fer servir com a magatzem. Per sort, durant aquests dos esdeveniments el teginat estava protegit per la volta barroca i aix˛ ens permet gaudir-ne encara avui en dia.


A l'interior del temple es conserva un fragment de pintures murals prop de la capšalera i una pica baptismal.

Pintures murals       Pica baptismal

Va ser seu de les Corts Catalanes els anys 1307 i 1370.

En el Museu DiocesÓ de Tarragona es conserva un fragment de pintura sobre taula, del segle XV, on es representa a Sant Abdˇ i Sant Senen, que formava part d'un retaule  atribu´t al mestre de Cervera.


TambÚ en aquest museu una mŔnsula g˛tica, que encara conserva part de la policromia.