Província de Barcelona


Sant Jaume dels Malats
(Vic, Osona)

41º 55,297'N ; 2º 15,520'E
Antiga església situada al costat de l’antic camí ral que anava cap a Vic passant pel Congost. Era la capella d’un hospital de leprosos. Aquesta funció assistencial va durar fins a mitjans del segle XIV, quan es va construir l’hospital de Vic. Aleshores va quedar com a simple capella, administrada pel sacerdot de Sant Hipòlit de la Catedral de Vic.

L’any 1809 fou profanada per les tropes franceses però es restaurà al culte al 1829. De nou va ser profanada l'any  1936, però aquesta vegada ja no es restablí el culte i es va vendre a un particular.

Actualment es fa servir com a magatzem de fusta, després d’haver servit de cort de porcs. La capella queda gairebé totalment tapada, des de l'exterior, per un gran cobert de la serradora de fusta. L’edifici romànic ha sofert la mutilació del campanar i també s’ha tancat l’atri del segle XV. En la paret s’ha col·locat una capelleta que recorda l’antic culte a Sant Jaume. 


La capella es d’una sola nau, coberta amb volta de canó seguit amb un absis semicircular, obert directament a la nau, sense cap mena d’ornamentació exterior, amb una finestra de doble esqueixada.