Província de Lleida


Sant Estèue de Betren
(Vielha e Mijaran, Val d'Aran)

42º 41,851'N ; 0º 48,502'E
Es troba a l'entrada del poble des de Escunhau. Originàriament la parròquia de la població era l'església de Sant Sernilh, actualment convertida en cementiri de la població.  


El temple combina perfectament els elements romànics amb els gòtics, ja que va ser construït en el període de transició entre els dos estils. Això es pot veure clarament en la portalada, l'element més interessant de tot el temple.


Les línies dels arcs són ja apuntades però la temàtica i les traces de les escultures són encara romàniques. Té moltes similituds amb la de la veïna Sant Miquèu de Vielha, si bé aquesta està en millor estat de conservació.


Està formada per quatre arquivoltes profusament decorades. En elles es representa l'escena del Judici Final amb figures dels condemnats i dels escollits, que destaquen per les seves traces arcaiques.

Detall de la decoració de la porta  Detall de la decoració de la porta

 

Detall de la decoració de la porta


Algunes d'elles estan sortint d'una espècie de caixes, que es podrien interpretar com la sortida de les ànimes dels seus sepulcres.

Detalls arquivolta  Detall arquivoltes


En el costat dret de la portalada veiem representada la Mort. Al seu costat, una dona intenta evitar que el seu fill caigui als Inferns.

La Mort  Dona que intenta retenir al seu fill


Les arquivoltes descansen pel costat esquerre en columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. Els capitells del costat dret estan historiats. Podem veure dues bèsties, potser dracs, amb el cap enredat. Al seu costat trobem a Adam i Eva Completa la decoració dels capitells una figura humana envoltada per una serp.

Capitells de la portalada  Capitells de la portalada


Sorprèn que la figura que es troba en el centre del timpà sigui la Verge Maria amb el Nen a la falda, ja que es suposa que hauríem de trobar a Déu o Crist presidint el Judici de les ànimes. A la seva esquerra s'ha representat l'escena de l'Anunciació, mentre que a la dreta veiem a dos personatges masculins, un dels quals està nu. Alguns estudiosos afirmen que es tracta de Déu donant la vida a Adam, mentre que d'altres diuen que ens trobem davant la resurrecció de Llàtzer o la guarició d'un malalt per part de Crist. 


Envolta la portalada un guardapols decorat amb dobles boles. En els extrems trobem unes mènsules historiades. En la del costat esquerre veiem a un ésser monstruós, amb cap felí i diverses potes. En el costat dret hi ha dos animals alats amb cap humà, que lluitant.

Mènsula esquerra  Mènsula dreta


A continuació, es mostra tota la portalada. Si voleu veure en detall algun element de la mateixa, podeu fer click al seu damunt i s'ampliarà aquell motiu escultòric.


Just al seu damunt podem trobar un fris de grans arcs cecs, recolzats en mènsules esglaonades o esculpides amb una cara humana.


En el interior dels arcs veiem esculpits motius geomètrics com rombes, quadrats i dues creus.

Detall dels arcs cecs del fris  Detall dels arcs cecs del fris


Sobre aquest fris encara es conserva part de la cornisa original decorada amb petits arcs i recolzada en mènsules llises.

En el mur oest trobem un gran finestral gòtic, format per tres arcs apuntats en gradació i protegit per un guardapols decorat amb boles.


Està format per tres finestres apuntades, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals.


Al seu damunt, dues aus, una d'elles porta una presa entre les seves urpes, flanquegen una rosassa que té una flor de cinc pètals en el seu centre.

Detall de la finestra oest

 

Au amb una presa     Au de la finestra


Corona el mur oest un campanar de cadireta de dos ulls en el pis inferior i un en el superior.


Les finestres del pis inferior són de mig punt i en els extrems laterals podem trobar unes estretes columnes amb capitells llisos. També té columnes amb capitells sense esculpir la finestra del pis superior.


El temple, malgrat tenir tres absis, és d'una sola nau. Va ser sobrealçat posteriorment com es pot veure clarament en les façanes est i oest. La nau està coberta amb una volta apuntada que està reforçada per tres arcs doblers. Els absis semicirculars s'obren a la nau amb arcs apuntats i estan coberts amb voltes de gairebé quart d'esfera. Exteriorment són poligonals de cinc costat el central i de tres els laterals.


En l'absis central s'obren tres senzilles finestres de mig punt i doble esqueixada. En els absis laterals només s'obre una finestra apuntada, de característiques molt diferents en cada absis. Mentre que la del costat sud és simple, la del costat nord recolza el seu arc apuntat en dues parelles de columnes amb els capitells vegetals.


Una finestra de les mateixes característiques s'obre en el mur nord, si bé és de majors dimensions.


Sobre l'absis principal trobem una altra finestra gòtica. Novament trobem una rosassa flanquejada per dues petites imatges, en aquest cas un centaure i una sirena.

Finestra del mur est

 

Centaure   Sirena

 


Al costat d'aquesta finestra trobem dos elements escultòrics reaprofitats. Es tracta d'un cavaller que trepitja amb el seu cavall a un ésser humà. Al seu costat hi ha una dama o una religiosa amb les mans alçades.


Sobre els absis laterals s'obre una finestra d'una sola esqueixada, al damunt de la qual hi ha un arc decorat amb mitges boles.


A l'interior es conserva una beneitera del segle XVI  que fins fa uns anys es recolzava en un peu romànic amb unes escultures humanes poc definides i una pica baptismal. Desgraciadament, durant la Guerra Civil es va perdre un encenser romànic de bronze.