Província de Barcelona


Torre de Cal Felip
(Sant Joan Despí, Baix Llobregat)

41º 22,447'N ; 2º 2,962'E     
No està clar quin és l'origen d'aquesta torre, ja que no trobem cap referència històrica a aquest edifici fins a època moderna. Es creu que va ser construïda a principis del segle XII, just després de les ràtzies musulmanes del 1107, del 1114 i 1115. En 1134 apareix citada una torre en el terme de Sant Joan Despí com a límit d'un alou, que es va lliurar a l'església parroquial. Com que no es té constància de cap altre torre dins dels límits de Sant Joan, es creu que podria tractar-se de la de Cal Felip.


Es tracta d'una torre de planta circular, que ha quedat integrada en una construcció moderna, que malauradament presenta greus signes d'abandó.

De l'època romànica es conserven gairebé 14 metres d'alçada, ja que el coronament és va realitzar a finals del segle XIX. Interiorment està dividida en tres plantes més un terrat. Es creu que aquesta distribució no és l'original, si no que es va fer en construir la casa adjacent.

No es coneix on estava situada la porta d'accés, ja que totes les obertures que la comuniquen amb la casa són de factura moderna. Si que són d'època romànica tres finestres en forma d'espitllera, que es poden veure des de l'exterior.