Província de Barcelona


Santa Margarida Saplanca del Cairat
(Esparreguera, Baix Llobregat)

41º 33,176'N ; 1º 52,239'E
Temple pre-romànic, malgrat que no es coneix amb exactitud la data de la seva construcció. 

Vista General

Esta formada per una única nau, amb capçalera rectangular, lleugerament desviada cap al nord. El temple es va edificar en dues etapes. En la primera es va edificar l'absis i la nau, però amb uns murs molt més prims que els actuals. Aquests no permetien aguantar una volta de pedra i es va cobrir la nau amb un embigat de fusta. L'absis, en canvi, estava cobert amb volta de canó. 


Vista lateral        Absis

En la segona meitat del segle X es reforma el temple. Es construeixen uns arcs cecs en els murs laterals del temple, amb l'objectiu de reforçar els murs per tal d'aguantar una volta de canó. 


Interior del temple


En aquesta reforma es va cegar la porta que s'obria en el mur sud i se'n va construir una de nova en el mur oest.  Està formada per un arc de mig punt adovellat. 

Façana oest


En la porta actual hi ha una petita obertura que permet veure l'interior del temple. El problema es que l'obertura és molt petita i que el temple només te dues finestres esqueixades de mig punt, que amb prou feines deixen passar la llum. Així doncs és pràcticament impossible poder veure l'interior del temple, que és el més interessant.


Tornar al mapa del Baix Llobregat

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net