Província de Barcelona


Capella de Santa Llúcia
(Barcelona, Barcelonès)

41º 23,085'N ; 2º 10,647'E
L'any 1257 es va començar a construir una capella dedicada a les Santes Verges i a la Mare de Déu. Estava a tocar del cementiri de la catedral romànica. Es va acabar l'any 1268 i era coneguda com la capella de les Onze Mil Verges.


En l'actualitat està dedicada a Santa Llúcia.

Interior

El temple consta d'una sola nau amb volta de canó apuntada. L'estructura interior no ha estat gaire modificada

Interior de la capella  Interior de la capella

La portalada està formada per quatre arquivoltes decorades. Estan sustentades per dos parells de columnes amb els capitells ricament esculpits. Podem veure l'anunciació de l'arcàngel Gabriel a Maria i l'escena de la visitació en el costat esquerre, mentre que en el costat dret podem veure veiem una sèrie d'animals enfrontats. També s'hi poden observar motius vegetals i geomètrics. Sobre la portalada hi ha un gran finestral que il·lumina l'interior del temple. El campanar de cadireta és posterior a la resta de l'edifici.

Capitells del costat esquerre de la portalada Detall arquivoltes i timpàCapitells del costat dret de la portalada

Detall capitell decorat amb escenes de la VergeDetall capitell amb animals enfrontats


Al carrer del Bisbe podem trobar les restes d'una antiga porta, tapiada l'any 1821. Encara es pot observar el timpà amb un Agnus Dei esculpit.

Agnus Dei de l'antiga porta

Amb la construcció de la nova catedral gòtica, la capella passà a estar adossada al claustre. Per aquest motiu es va obrir una nova gòtica que comunica el claustre amb la capella.