ProvÝncia de Barcelona


Santa Maria de Folgueroles
(Folgueroles, Osona)

41║ 56,513'N ; 2║ 18,974'E     
L'esglÚsia es va  edificar a principis del segle XI, substituint a una anterior, que trobem documentada per primer cop l'any 967.


Aquest temple es va edificar amb planta de creu llatina, amb una sola nau acabada en un creuer amb tres absis semicirculars. Els absis laterals tenien els altars dedicats a sant Miquel i a sant Joan Evangelista. 


En el segle XII es van comenšar les reformes, obrint una nova porta en el mur sud. Un segle mÚs tard es va afegir un atri a la portalada del mur oest. En el segle XVII es va aprofitar aquest atri per per allargar la nau. Per sort es va desmuntar la portalada i es va instalĚlar en la nova fašana. En aquest segle tambÚ es van afegir dues capelles laterals i es van suprimir els absis laterals. Ja en el segle XVIII es van continuar les modificacions, construint un nou pis sobre la volta del temple i refent la fašana oest.


Tres finestres de doble esqueixada ilĚluminen l'absis, que estÓ decorat externament amb lesenes i arcs cecs.

Absis   Decoraciˇ de l'absis


SorprŔn que la finestra central estigui enmig d'una lesena.  Es creu que va ser un error dels constructors i no pas que la finestra s'obrÝs posteriorment. 


L'interior del temple estÓ cobert amb una volta de canˇ.


Durant la segona meitat del segle XX es va restaurar tot el temple, per intentar retornar-li l'aspecte romÓnic original. Malgrat les nombroses reformes encara es poden veure alguns elements romÓnics com portes i finestres cegades. 

Interior de l'absis  Mur nord

Interior del temple  Interior del temple  Interior del temple


Durant la Guerra Civil es va malmetre la portalada, per tal de poder fer-hi entrar camions. Per sort, acabada la guerra es van poder recuperar els seus elements i tornar-la a refer, per˛ sense els dos sepulcres g˛tics que la flanquejaven.OriginÓriament va ser constru´da durant la segona meitat del segle XII. EstÓ formada per un arc de mig punt adovellat amb quatre arquivoltes. Aquestes estan decorades amb boles, motius de corda i vegetals. 


Durant la reconstrucciˇ de 1960 els capitells van ser colĚlocats de manera err˛nia. Els exteriors estaven originÓriament en la part interior i a la inversa. D'aquesta manera podem veure en la part interior dos capitells de tipus vegetal, mentre que en els exteriors trobem representades una Óliga i una sirena de doble cua.

Capitells de la portalada  Capitells de la portalada


En el Museu Episcopal de Vic es conserven uns fragments de pintures murals d'estil g˛tic incipient, que representen un fragment d'un Calvari. Estan datades a finals de segle XIII.