Província de Lleida


Santa Maria de Remolins
(Coll de Nargó, Alt Urgell)

42º 08,538'N ; 1º 14,159'E
Temple del segle XI o XII, del que avui en dia només podem observar part de les seves runes i en molt mal estat de conservació.

Vista general campanar

Observant les restes es pot deduir que estava format per una nau rectangular, acabada en una capçalera trilobulada. D'ella només s'ha conservat l'absidiola nord i part de la principal. Aquest últim va ser separat de la nau per un mur amb una finestra quadrada, potser per fer un cambril per a la imatge de la Verge. 

Interior de la nau

Absis principalInterior de l'absis principalAbsidiola nord


En l'absidiola nord, la millor conservada, es pot observar una finestra de mig punt, avui cegada, orientada a l'est.

Absidiola nord         Finestra cegada de l'absidiola nord

La nau estava coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, de la que encara es pot veure  l'arrencada en el mur nord, decorat en aquest punt amb una imposta. Estava reforçada per dos arcs torals, dels que encara es conserven els seus pilars. 

PilarNau i campanarPilar

Adossada al mur oest trobem la torre de campanar. Sorprèn aquesta ubicació. És l'element més ben conservat del temple, tot i de ser de factura molt senzilla. Només destaquen les finestres geminades del seu pis superior, sobre les que s'obre un ull de bou descentrat.  

Campanar        Campanar

Interior de campanar


En el costat esquerre de l'arc triomfal vaig trobar una pedra que semblava estar esculpida amb motius geomètrics. Potser és fruit de la meva imaginació, de la casualitat o potser realment va ser tallada. Us la mostro i que cadascú en tregui les conclusions pertinents. 

Detall escultòric

Seria interessant una actuació en aquest temple per evitar que es segueixi degradant encara més. Caldria retirar els carreus que ocupen l'espai de la nau i consolidar els seus murs. 


Tornar al mapa de l'Alt Urgell

Tornar al mapa de Lleida

www.artmedieval.net