ProvÝncia de Barcelona


Santa Maria de CornellÓ
(CornellÓ, Baix Llobregat)

41║ 21,315'N ; 2║ 4,217'E     
El lloc de CornellÓ apareix ja en documents de l'any 980, per˛ per trobar una cita de l'esglÚsia caldrÓ esperar fins l'any 993. Es creu que el bisbe Vives de Barcelona va fer reconstruir l'antiga esglÚsia visig˛tica.

Entre els anys 1065 i 1095 es va construir un nou temple, en aquest cas romÓnic i uns metres mÚs enllÓ d'on s'alšava la primitiva edificaciˇ. Aquesta esglÚsia va ser reconstru´da en la segona meitat del segle XVIII. L'actual temple va ser realitzat desprÚs de la Guerra Civil.

En 1928, durant unes obres a la casa de la vila, es va descobrir un arc amb les columnes i els seus capitells. Es creu que sˇn del mateix taller que els de la basÝlica de Ripoll, consagrada l'any 977, per tant serien lleugerament posteriors a aquesta data.


Fruit d'aquesta troballa es va excavar el subs˛l de la zona, descobrint la planta de l'antiga basÝlica visig˛tica. Aquest arc s'hauria realitzat durant les obres encarregades pel bisbe Vives i estava situat a l'entrada de l'absis. Aquest tenia planta poligonal.

Les columnes es van conservar en el lloc on van ser descobertes i es va obrir l'arc, convertint-lo en una porta del consistori.

Els capitells sˇn d'inspiraciˇ clÓssica, amb temÓtica vegetal.


Capitell esquerre     Capitell dret