Província de Barcelona


Santa Magdalena de la Vall
(Calonge de Segarra, Anoia)

41º 45,367'N ; 1º 27,555'E    
Aquesta capella, situada en l'antic veïnat del Soler, apareix documentada per primera vegada l'any 1294, tot i que ja feia més d'un segle que s'havia construït. Per les característiques de la seva fàbrica podem datar-la en la segona meitat del segle XII.


Durant una visita pastoral realitzada en 1685, es va posar de manifest el mal estat de conservació de la coberta i la necessitat de reparar-la. Probablement en aquest moment es va aprofitar per substituir la volta romànica per una de barroca. Malauradament, la història s'ha tornat a repetir i la coberta va cedir fa uns anys, emportant-se per davant bona part del temple, avui en dia ple de runes i totalment abandonat. Cal actuar-hi urgentment per aturar el progressiu deteriorament del temple i la seva total desaparició. Encara hi som a temps!!!


La mateixa sort ha patit el mas que hi ha adossat.


El temple té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular, el qual ha estat profundament reformat al llarg dels segles.


L'interior de l'absis no es visible des de la nau, doncs va ser cegat per instal·lar-hi un cambril. En els murs laterals es van practicar quatre arcs apuntats per aprofitar-los com a capelles.


L'accés principal es fa mitjançant el mur oest, tot i que també hi ha una porta en el mur sud, que comunica amb el mas. La porta del mur oest està feta amb un arc de mig punt adovellat, que sembla correspondre a alguna reforma posterior. També és de factura moderna el campanar d'espadanya de maons, que corona aquest mur.