Província de Lleida


Sant Pere d'Os de Civís
(Les Valls de Valira, Alt Urgell)

 42º 30,412'N ; 1º 26,227'E   
El lloc de Ousosse apareix citat en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell. Hem d'esperar fins l'any 1312 per trobar les primeres notícies del temple de Sant Pere, quan fou visitada per un delegat de l'arquebisbe de Tarragona. 


El temple ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles.  Està formada per una nau rectangular a la que se li van afegir capelles laterals pel costat nord. La nau estava acabada en un absis semicircular, que va ser truncat per construir-hi una sagristia.


La porta d'accés actual es troba en el mur oest, protegida per un porxo reconstruït recentment. En el mur nord podem trobar una altra porta, ara cegada.


Junt a la porta s'alça una torre de campanar. Té planta quadrada. En les dues primeres plantes només trobem finestres en forma d'espitllera, mentre que en el pis superior podem trobar quatre finestres de mig punt. La seva aparença, tant per la ubicació del temple com per l'alçada de la torre, és d'una fortificació.


En el temple encara podem trobar algunes finestres de mig punt i doble esqueixada, algunes de les quals han estat molt modificades.

Finestra del mur sud      Finestra del mur sud