ProvÝncia de Barcelona


Sant LlÓtzer
(Barcelona, BarcelonŔs)

41║ 22,845'N ; 2║ 10,086'E
Era la capella d'un hospital, concretament una leproseria, del qual tenim dades des del segle XII, conegut amb el nom de Santa Maria dels Malalts. Va ser constru´da entre els anys 1141 i 1171 pel bisbe Guillem de Tarroja, per tal d'allunyar als leprosos de la ciutat. Posteriorment es va canviar el nom pel de Santa Margarida dels Mesells i actualment se'l coneix com a Sant LlÓtzer. Aquests canvis de nom van venir propiciats per la creaciˇ de nous altars dedicats a aquests sants.

Fašana

L'any 1401 Ús van unificar tots els serveis hospitalaris de Barcelona en l'Hospital de la Santa Creu, per˛ la leproseria i la capella van continuar funcionant. Sembla que fins al segle XVIII l'estructura de l'esglÚsia es va mantenir forša intacta. Fou en aquest segle que s'hi va fer una gran reforma i en el segle XIX es va enderrocar l'atri de l'hospital i es va suprimir el cementiri per tal de crear l'actual plaša del Pedrˇ. 

Interior del temple

Interior del temple   Interior del temple


L'esglÚsia tÚ una ˙nica nau acabada en un absis semicircular. Exteriorment estÓ decorat per un fris de dents de serra, arcs cecs que descansen en mŔnsules decorades i lessenes. 

Absis


Al mig de l'absis s'obre una finestra de mig punt amb esqueixada simple. EstÓ decorada amb una arquivolta recolzada en dues columnes i capitells esculpits. Per la part interior es repeteix la mateixa decoraciˇ.

Finestra de l'absis       Detall de la finestra de l'absis


La volta de la nau i una capella lateral sˇn de construcciˇ moderna. 

Interior del templeDetall de la voltaFinestra de doble esqueixada

Detall de la volta


En un dels murs podem trobar el marc d'una antiga finestra rectangular. Avui en dia estÓ cegada, per˛ originÓriament tenia barrots de ferro. Era utilitzada pels leprosos de l'hospital per tal de poder sentir la missa des de l'altra banda.

Finestra de l'hospital


La fašana estÓ parcialment reconstru´da, en desaparŔixer els edificis annexes al temple. Podem veure una senzilla porta amb arc de mig punt i un campanar de cadireta de dos ulls.

En 1906 es va traslladar la leproseria a Horta i la capella va quedar en des˙s, fins que es va cedir el seu ˙s a les Carmelites de l'Antiga Observanša. L'any 1913 el temple es va convertir en magatzem i posteriorment en un estanc. Va restar abandonat durant uns anys fins que l'any 1954 es van reformar l'absis i la fašana. De nou va quedar abandonada fins l'any 1977, en que es va recuperar per a usos socials. En els darrers anys s'han enderrocat alguns edificis adjacents que ocultaven part de l'edifici i s'ha restaurat. 

Tornar al mapa del BarcelonŔs

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net