Província de Lleida


Sant Simeó de Tavascan
(Lladorre, Pallars Sobirà)

42º 38,653'N ; 1º 15,429'E     
A escassos metres de la confluència dels rius de Tavascan, travessat per un bell pont medieval, i de Lladorre, trobem el que algunes fonts afirmen que són les restes de l'antiga església de Sant Simeó. Es tracta d'un petit fragment de mur, que actualment serveix de mur de contenció per a la petita elevació on s'alça el temple modern de Sant Bartomeu.


El lloc de Tavascan apareix en un document datat entre el 1120 i el 1122 com a límit de les terres que havien de defensar els homes de Cardós per ordre del bisbe Ot d'Urgell. No es fins un parell de segles més tard, en 1314 , que trobem una referència escrita de l'església de Sant Simeó, que consta com a parroquial. No coneixem el moment en que es va produir el canvi d'advocació ni el moment en que el temple romànic desapareix per deixar lloc a l'actual construcció. Només sabem que en 1575 ja estava dedicat a Sant Bartomeu i que en 1758 ja s'havia construït el nou temple, en estil barroc.


Com ja hem comentat, del temple romànic, si és que en queda alguna cosa, les restes són molt minses. Corresponen a l'angle sud-est de l'edifici i estan datades a finals del segle XI o principis del XII.

Restes de mur     Restes de mur

Podem veure un fragment del mur est i un del mur sud, on s'obria una finestra de doble esqueixada, que encara conserva part de la reixa de ferro forjat.


Sense fer cap prospecció arqueològica és impossible determinar quina era la planta de l'edifici, tot i que podem deduir que estava cobert amb una volta de canó, de la que es conserva l'arrencada en el mur sud, visible des de l'antic cementiri, actualment convertit en jardí amb un monument commemoratiu.

Restes de mur     Interior de l'edifici romànic

En el mur sud, tapats per la vegetació, es conserven els muntants d'una antiga porta.


Paral·lel a aquest mur trobem les restes d'un altre, que també podrien formar part d'aquesta edificació.

Restes de l'edifici romànic   Restes de mur

Malgrat l'existència documentada de l'església de Sant Simeó,  no està clar que aquestes restes corresponguin al temple. Si fos així ens trobaríem davant d'un temple amb capçalera plana o situada en un lloc diferent del mur est. Cap dels dos fets és habitual a finals del segle XI, ni trobem elements en el terreny que ho justifiquin. Tampoc sembla normal la posició elevada de la porta... I si mirem l'angle més proper del temple de Sant Bartomeu, veiem una fàbrica constructiva diferenciada de la resta del temple i similar a les restes de Sant Simeó... Són realment les restes de l'antiga església romànica o corresponen a alguna casa forta o castell? Masses incògnites i que únicament es poden resoldre amb l'estudi arqueològic de l'indret.