Província de Barcelona


Sant Silvestre
(Vallirana, Baix Llobregat)

41º 22,200'N ; 1º 55,910'E     
La primera notícia que tenim d'aquest temple data de l'any 904, quan va ser donada pel bisbe de Barcelona, Teuderic, al monestir de Sant Cugat, per tal que fos restaurada.  Juntament amb la capella de Sant Silvestre, van ser donades al cenobi l'església de la Santa Creu, a la vall del castell de Cervelló i la capella de Santa Leda. Aquestes donacions es van fer un cop conquerit el terme de Cervelló i per així organitzar la repoblació de la zona.


L'any 1851,  Josep Bogunyà va demanar la llicència episcopal per poder celebrar-hi missa major cantada. Des d'aleshores el temple va restat abandonat i actualment presenta un estat lamentable.


El temple té una sola nau, de reduïdes dimensions, acabada en un absis semicircular, que va ser modificat pel seu costat sud i cegat per construir la sagristia.


Inicialment la nau tenia coberta de fusta, que en 1793 va ser substituïda per una coberta de llunetes barroca, que actualment s'està esfondrant.


En aquesta reforma també es va modificar l'emplaçament de la porta d'accés, desplaçant-la del mur sud a l'oest.


L'estat d'abandó del temple i el seu entorn és total. Lamentablement el temple està ple de pintades, cortesia d'una colla de brètols que no tenen cap respecte per res... Si ningú no fa res per evitar-ho, el temple acabarà esfondrant-se. Sorprèn l'estat d'abandó, tenint en compte que es troba a escassos 500 metres d'una urbanització de Vallirana.