Província de Barcelona


Sant Salvador de Canadell
(Calders, Moianès)

41º 46,224'N ; 1º 56,796'E
Situada dins de l'antic terme del castell de Calders i de la parròquia de Sant Pere de Viladecavalls. Sempre va ser una capella rural o sufragània, tot i que en el segle XIV apareix citada com a parròquia. Les primeres notícies les tenim de l'any 1185. Uns anys més tard, en 1206, Guillem de Calders va donar en el seu testament dos masos i uns molins de Pont (de Cabrianes), a més de cent sous per a la dedicació de l'església i per a comprar llibres.

El 1936 fou profanada i des d'aleshores no s'ha obert al culte.


L'església que podem contemplar avui en dia es va construir en època gòtica, seguint la tradició romànica. Es van aprofitar els fonaments i part dels murs romànics, tot i que en alguns indrets es van fer de nous al costat.


El temple és de reduïdes dimensions, amb una sola nau capçada a l'est amb un absis semicircular. La nau es cobreix amb una volta de canó, mentre que l'absis té una volta de quart d'esfera.

Exterior de l'absis     Interior del temple

La porta d'accés la trobem en el mur de ponent. Està formada per un arc de mig punt amb grans dovelles i decorat amb una senzilla motllura per la part interior. Tornar al mapa del Moianès

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net