Província de Barcelona


Sant Ponç
(Sant Celoni, Vallès Oriental)

41º 41,559'N ; 2º 29,847'E    
Inicialment era la capella de l'hospital que hi havia en aquesta zona i que estava dedicat a Sant Nicolau. Aquesta era també l'advocació de la capella. L'hospital va ser independent fins l'any 1583, quan va ser unificat a l'hospital de la vila, per un decret del bisbat.  La dependència de la capella respecte a l'hospital data de l'any 1151, quan va ser cedida a aquest per Guillem Umbert II de les Agudes-Montseny. Aquesta decisió no va ser gaire ben acollida pel seu germà Riambau del Montseny.


No es coneix amb exactitud en quin moment es va canviar l'advocació de la capella. El que si podem comprovar és que en temps del rector Miquel Cruixent, entre 1824 i 1851, ja estava dedicada a Sant Ponç.


El temple té una sola nau, gairebé rectangular i coberta per una volta de canó apuntada.

Vista general  


La capçalera està formada per un absis semicircular, totalment llis. En la seva part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


Dues finestres de similars característiques s'obren en els murs laterals.

Finestra del mur nord    Finestra del mur sud


La porta original s'obria en el mur sud. Està formada per un senzill arc de mig punt adovellat.


La façana oest és de factura moderna. En ella s'obre l'actual porta d'accés. Corona aquest mur un senzill campanar de cadireta d'un sol ull.


Els murs laterals van haver de ser reforçats en algun moment amb quatre grans contraforts, tres en el mur nord i un en el sud. 


El temple va ser construït a finals del segle X, com ho demostren les fileres d'opus spicatum que encara es poden veure en els seus murs. Posteriorment va ser ampliat a finals del segle XII o principis del XIII, configurant-li l'aspecte actual.