Província de Barcelona


Sant Pere de l'Arç
(Calonge de Segarra, Anoia)

41º 45,754'N ; 1º 30,925'E    
Església situada dins l'antic terme del castell de Calonge. Inicialment era una sufragània de la parròquia de Calonge, si bé posteriorment va passar a ser una parròquia independent, condició que encara manté. La primera vegada que surt documentada com a parròquia va ser l'any 1331, qua va ser visitada pel bisbe Galceran.

La primera notícia documentada que ens ha arribat d'aquest temple data de l'any 1038. Dos anys més tard va ser donada pels vescomtes de Cardona a la canònica de Sant Vicenç de Cardona.

En 1147 va ser consagrat l'actual edifici pel bisbe Pere de Redorta a petició de l'abat de Cardona.

L'església conserva bona part de la fàbrica romànica, tot i que va patir algunes reformes en els segles XVIII i XIX. Les principals reformes es corresponen amb la decoració interior del temple, d'estil barroc. Va ser en aquest moment que es va substituir la volta de canó romànica per una de nova més adient als gustos barrocs.


El temple té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular. En la part central del tambor absidal s'obre una gran finestra de mig punt i doble esqueixada. L'arc està extradossat per una estreta arquivolta.


L'absis està decorat amb un fris d'arcuacions cegues.


El temple està il·luminat per cinc finestres més. Dues en cadascun dels murs laterals i una en el mur oest. Aquesta és cruciforme i sembla haver estat reformada al llarg dels segles. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls, que substitueix a l'original, que es va eliminar quan es va refer la volta de la nau.


La porta d'accés tampoc és l'original, malgrat que es troba en la mateixa ubicació, en el mur sud. L'actual es va construir l'any 1886, segons figura en la clau de l'arc.